Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Проблема: проживання людей не за місцем реєстрації ускладнює роботу медиків і приносить фінансові збитки

Переглядів: 1434


За словами головного лікаря Калуського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Михайла Гаврилишина, для їхньої медустанови великою проблемою є плинність населення. У Калуші, як стверджують лікарі, близько 25 відсотків мешканців не проживають за місцем реєстрації. Це негативно позначається на якості медичної роботи.


- Ми не можемо знайти людей за місцем прописки, і в результаті не можемо здійснювати моніторинг за станом їхнього здоров'я та спонукати до обстежень, – каже головний лікар. – А потім випливають занедбані стани онкології й інших хронічних захворювань, у яких звинувачують не пацієнтів, а медиків. А насправді ж винні люди, які, нехтуючи своїм здоров'ям, роками не звертаються до лікарів, а приходять уже тоді, коли припече.


Причин цій плинності, на думку Михайла Гаврилишина, є декілька. По-перше, це пов'язано із пошуками роботи, по-друге, з війною і військкоматом, оскільки громадяни усілякими способами намагаються уникнути мобілізації, а також частково і з оплатою комунальних послуг, навчанням, отриманням «гірських» пенсій та ін.


В той же час є ще одна проблема. Як стверджують медики, котрі ведуть подвірні обходи, у місті проживають близько 7-8 тисяч людей, які зареєстровані деінде.

 

Відповідно час від часу вони звертаються за медичною допомогою у міську поліклініку. Звісно, що у допомозі їм не відмовляють, проте їх обстеження й лікування завдає фінансових збитків, оскільки фінансування на медичне обслуговування кожного мешканця держава виділяє за місцем його реєстрації. Відповідно, на іногородніх, які лікуються у нас, йдуть кошти наших платників податків.


- У такому випадку громада міста в праві розраховувати на відшкодування вартості медичних послуг, наданих людям, які зареєстровані за межами міста, але лікуються тут, - зауважує головний лікар поліклініки. – А вони своєю чергою, якщо хочуть користуватися послугами міської поліклініки, повинні бути готовими за них платити або ж звертатися у медзаклади за місцем своєї прописки. Звичайно, про гострі стани мова йде. У таких випадках допомога надається без питань.


Якщо вдатися до цифр, то, до прикладу, в минулому році міська поліклініка обслужила 10 тисяч осіб, які не зареєстровані в Калуші, хоча значна частина з них тут проживає роками. А лише за два місяці цього року у поліклініку офіційно звернулося, тобто оформило листки непрацездатності, 88 іногородніх, в тому числі й переселенці. 25 громадян із цього числа – це жителі Калуського району. Із 88 чоловік тільки 30 оплатили благодійні внески. За словами керівника закладу, для іногородніх - це по 250 у рік.


У зв'язку з такою ситуацією адміністрація Калуського міського центру первинної медико-санітарної допомоги просить калушан приходити в поліклініку з паспортами і з розумінням ставитися до цієї вимоги.

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: