Визначено умови, за яких торговельним ринкам дозволено працювати під час поширення коронавірусної інфекції в Україн.
Про це йдеться у повідомленні Міністерства охорони здоров'я.
Постановою Головного державного санітарного лікаря дано рекомендації органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування щодо можливості відкриття продуктових ринків, якщо в населення є проблеми з доступом до харчових продуктів та при дотриманні на ринках таких умов:
- здійснювати торговельну діяльність можуть лише зареєстровані оператори ринку харчових продуктів;
- на 20 квадратних метрах торговельної площі може перебувати щонайбільше один відвідувач;
- забезпечити можливість покупцям у чергах тримати дистанцію не менш ніж 1,5 метра;
- забезпечити персонал засобами індивідуального захисту;
- забезпечити дотримання протиепідемічних заходів;
- для ринків вихідного дня забезпечити відстань між місцями торгівлі не менш ніж 3 метри.
Відповідну Постанову підписав 31 березня заступник Міністра охорони здоров’я України, Головний державний санітарний лікар України та керівник робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації державного рівня Віктор Ляшко.
«Важливо, щоб попри карантинні заходи, люди мали змогу придбати харчові продукти. Дотримання умов співробітниками торговельних ринків будуть контролювати відповідні органи. Відповідальність за дотримання умов при відкритті ринків і рішення про доцільність їх відкриття повністю залежить від рішень органів місцевого самоврядування. У разі зловживань, якщо комерційні інтереси переважатимуть над суспільними, буде прийнято відповідні коригування», - наголошують у МОЗ.