Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Пристрасті довкола ОСББ | КАЛУШПРО

Переглядів: 2040


Згідно з Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», прийнятого 1 липня 2015-го року Верховною Радою, до 1 липня 2016-го власники квартир у багатоквартирних будинках повинні визначитись з тим, чи варто їм об'єднуватись і створювати ОСББ, адже в ідеалі це повинно дати можливість самим вирішувати «долю» свого будинку. В протилежному випадку міська влада призначить людину, яка прийматиме рішення, пов'язані з будинком, – управителя. Тобто в будь-якому випадку багатоквартирні будинки де-юре вийдуть з-під юрисдикції ЖЕО і самі прийматимуть рішення, чи замовляти їхні послуги чи шукати альтернативу. Звичайно, якщо альтернатива буде.
У Калуші консультації з питань створення ОСББ наразі надає лише управління житлово-комунального господарства. Саме працівникам УЖКГ міський голова Калуша Ігор Матвійчук своїм розпорядженням від 15 січня 2016 року і доручив провести «круглий стіл».
Організатори зібрання, вочевидь, не сподівались на ажіотаж, який викликав «круглий стіл». Окрім представників УЖКГ, власне начальника управління Юрія Рекунова, його заступника Богдана Сасника та юриста УЖКГ Тараса Захарії, на «круглий стіл» прийшли начальник управління економічного розвитку Калуша Юрій Соколовський, в.о директора Калуського Бізнес-Центру Галина Когут, представники уже створених в Калуші ОСББ та активні калушани. Також було немало міських депутатів, які входять до робочої групи з питань інформування населення щодо створення ОСББ. Втім, на «круглому столі» не було голови робочої групи Руслани Вайди, яка зараз у відпустці (як, до слова, і її сестри, яка також входить в групу, – депутата Оксани Шутяк). Анонсувалась участь у засіданні міського голови Ігоря Матвійчука, який протягом восьми років курував «комуналку» у місті. Його відсутність пояснили зайнятістю, пов'язаною із медичними питаннями. Не прийшли і працівники державних «Укргазбанку» та «Ощадбанку», оскільки, як зазначили організатори, держава припинила компенсовувати частину кредитів, взятих ОСББ.
Склалося враження, що для керівництва УЖКГ «круглий стіл» був формальністю, обов'язком виконати розпорядження міського голови. Начальник УЖКГ Юрій Рекунов коротко ознайомив присутніх із законом «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», а юрист Тарас Захарія зупинився на етапах створення ОСББ. Юрій Соколовський поінформував про суми коштів, наданих банками для кредитування ОСББ. На уточнювальні запитання присутніх спікери в більшості випадків не відповідали, що викликало претензії як у деяких калушан, так і в депутатів міськради Володимира Павліва та Ольги Єланіної.
В. о. директора Калуського Бізнес-Центру Галина Когут висловила думку, що питаннями консультування та сприяння створення ОСББ в Калуші повинна займатись окрема незалежна організація. Це розуміють і в самому УЖКГ. Так, депутат Ігор Хемич запропонував управлінню економічного розвитку Калуша активніше включатися в процес сприяння створенню ОСББ у місті і шукати грантові кошти. В ідеалі в Калуші можна створити ресурсний центр, на базі якого навчати ініціативних жителів багатоквартирних будинків усього, що пов'язане з ОСББ.
Своїм досвідом поділились і деякі представники, створених в Калуші об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. У місті їх було дев'ять, а наприкінці січня 2016 року створили десяте. На жаль, у всіх калуських історіях, пов'язаних з ОСББ, поки що мало позитивного досвіду. Члени ОСББ в основному розповідали про свої поневіряння та труднощі.
Організатори повідомили, що розглядали можливість запросити представників ОСББ з Долини та Івано-Франківська, але вирішили обійтися власними силами й «самим виробити думку». Щоправда, «самим виробити думку» в комунальників не вдалось, бо їхня обізнаність щодо ОСББ часто не відповідала запитам присутніх. Натомість начальник УЖКГ акцентував увагу на недосконалості положень діючого закону. Зокрема, в ньому немає роз'яснень стосовно порядку списання прибудинкової території та конкурсу на призначення управителя. Звичайно, не ідеальні знання нового закону були і в присутніх. Одним із зауважень до УЖКГ було те, що згідно з законом ЖЕО повинні здавати будинок, в якому створюється ОСББ, у відмінному стані, з відремонтованими комунікаціями, дахами тощо, а якщо відповідні роботи не проводились – повернути гроші, зібрані у власників квартир за роки експлуатації ЖЕО цих будинків. Насправді про це йшлося в старій редакції закону, а згідно з минулорічною ця норма не є обов'язковою. Було багато й інших непорозумінь і як наслідок мало конструктиву.
Після закінчення «круглого столу», більша частина якого пройшла на підвищених тонах та у звинуваченнях на адресу УЖКГ (бувало й неаргументованих), питань залишилось більше, ніж відповідей. Тож деякі його учасники прийняли рішення зібратися знову, але вже без представників УЖКГ. Така пропозиція учасників «круглого столу» Юрія Рекунова, схоже, зовсім не засмутила. Тим не менше, не зважаючи на ставлення до УЖКГ, ініціативні калушани, які бажають створити ОСББ, приречені на взаємодію з цим управлінням.

Андрій КОГУТ

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: