Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Ремонт томографа у Калуській міській поліклініці і далі не на часі? | КАЛУШПРО

Переглядів: 1745


Питання відновлення роботи томографа цікавить багатьох калушан, тому тижневик «Калуш ПРО» вирішив звернутися за роз'ясненнями з цього приводу до головного лікаря Калуського міського центру медико-санітарної допомоги Михайла Гаврилишина.
За його словами, комп'ютерний томограф у поліклініці не працює із січня минулого року, оскільки рентгенівська трубка вичерпала свій ресурс. Загалом вона розрахована на 500 тисяч зрізів, а їх з початку роботи томографа, тобто з 2008 року, було зроблено 680 тисяч. Спеціалісти стверджують, що використовувати апарат для обстеження пацієнтів не можна, оскільки він може шкодити їхньому здоров'ю.
При цьому головний лікар повідомив, що адміністрація закладу та колектив сподівалися, що міська влада ще минулого року віднайде кошти на ремонт апарата, від якого залежить життя не однієї людини. До прикладу, завдяки томографії можливе раннє виявлення тієї ж онкології, з якої Калуш б'є рекорди по області, маючи найвищий показник. Так, за минулий рік від онкологічних захворювань померло 113 жителів міста, а ще 1478 перебувають на обліку. І якраз рання діагностика є запорукою успішного лікування цієї недуги, швидшого одужання та повернення до повноцінного життя. Проте сподівання на ремонт так і залишилися сподіваннями. Спершу влада міста аргументувала відмову у виділення необхідних коштів, а це 90 тисяч євро, тобто на даний час близько 2,7 мільйона гривень, фінансовими труднощами, а відтак знайшла «відмазку» у вигляді подачі заявки на отримання грантової допомоги по проектах людської безпеки програми «Кусаноне».
– У 2015 році за цією програмою було подано 300 проектів, а відібрано до реалізації лише вісім і всі на Схід, – каже Михайло Гаврилишин. – Процедура ця дуже важка, рішення приймається в Японії і не піддається впливу української сторони. У результаті було втрачено півтора року. Тепер же нам знову пропонують подавати заявку, що дає можливість владі ще рік тягнути з ремонтом. Тому ми розцінюємо це як небажання вирішувати дану проблему в інтересах людей. Адже пройти комп'ютерну томографію безкоштовно і оперативно калушани не мають змоги ніде. Навіть ті, які лікувалися в Івано-Франківську, робили томографію у нас, бо за неї не треба було плати. А хворій людині кожна копійка дорога

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: