Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Шухевич та його військо. Панахида за Шухевичем та конференція присвячена УПА | КАЛУШПРО

Переглядів: 1699

 

Віче


На вічі ведуча Леся Піцик розповіла про постать Шухевича, а троє священнослужителів – двоє з УГКЦ та один з УПЦ КП відправили поминальну панахиду.
Після панахиди кілька слів сказали отці Михайло Бігун та Григорій Мороз. Темою Шухевича, звісно, не обмежились. Зокрема, отець Мороз зауважив, що «треба перестати вірити Європі, яка з нами лише на словах». Отець Бігун своєю чергою звично нарікав на невелику кількість людей, які зібралися, щоб вшанувати Шухевича. Людей і справді було небагато – близько півсотні.
Місцева влада, крім ведучої, була представлена в. о. першого заступника міського голови Галиною Романко та начальником управління культури, національностей і релігій Іванною Гринів, яка прийшла під кінець. Були присутні на вічі і кілька депутатів Калуської міської ради – Віктор Павлів, Руслана Овсієнко, Андрій Ганчук, Олег Нижник та громадсько-політичні діячі Петро Цюпа, Євген Гірник та Ігор Очкур.
Близько третини учасників віча були в камуфляжній формі, серед них чоловіки, які повернулись з Донбасу, – Роман Король та Олександр Коваль, і просто учасники націоналістичних організацій. Коли віче закінчилось, вони зробили групове фото біля підніжжя пам'ятника Шухевичу.

Науково-практична конференція

 

12792296 1172912972733709 17042852944638683 o


Відразу після закінчення віча його учасників запросили у приміщення Центру художньої творчості дітей, юнацтва та молоді на науково-практичну конференцію «Формування та бойовий шлях відділів УПА ТВ 23 «Магура». Курінь «Журавлі».
На конференції калуські дослідники та історики представили найновіші розвідки щодо діяльності відділів УПА ТВ 23 «Магура» ВО «Говерля» та біографічні нариси військових старшин УПА даного терену.
Організатором конференції були історико-краєзнавчий музей імені Степана Бандери та музейно-виставковий центр. Модерував конференцію директор музею імені Бандери Степан Лесів. Він же був першим доповідачем.
У розповіді пана Лесіва йшлося про проблематику досліджень командного складу ТВ 23 « Магура» ВО УПА-Захід, ідентифікацію осіб з цього підрозділу та доповнення їх життєписів. Зокрема, найбільшою проблемою є встановлення справжніх прізвищ та імен людей, які відомі лише за псевдами. Також бувало, що одна і та ж людина мала кілька псевдо або їх змінювала, що також впливає на підрахунок точної кількості повстанців. Часто інформація подавалась очевидцями певних подій або їх родичами, але їй не знаходять підтвердження в офіційних джерелах, або ж в опублікованих дослідженнях джерело інформації просто не вказується. Також нерідко плутають звання повстанців, наприклад, сотника та сотенного.
Наступним виступав калуський історик Іван Тимів, який презентував спільне з директором музею «Калуська в'язниця» Богданом Яневичем дослідження «Джерела та історії відділу УПА «Журавлі».
Співробітник Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери Петро Ганцюк представив присутнім своє дослідження про становлення та організаційно-територіальну структуру ТВ 23 «Магура» ВО УПА-Захід. Свою доповідь виступаючий підкріплював графіком структури, яка була виведена на екран. Степан Лесів також розповів про командний склад куреня «Промінь».
Відтак в доповідях йшлося про конкретних діячів УПА. Галина та Степан Лесіви розповіли про хорунжого УПА Романа Панчука-«Заморського» та продемонстрували його фотографії.
На завершення Степан Лесів представив дослідження про сотника УПА Казимира-Ярослава Яворського-«Бея», який примітний тим, що дванадцять разів був поранений в боях з енкаведистами.
Конференцію відвідала і Галина Романко. Вона подякувала організаторам та вручила їм грамоти. У своїй промові виконуюча обов'язки першого заступника міського голови хотіла процитувати Стуса, правда попередила, що російською. Почувши це, дехто із присутніх хихикнув, тож пані Романко від свого задуму відмовилася.
Насамкінець організатори конференції анонсували, що проводитимуть такий захід щороку. Богдан Яневич також розповів про майбутні розкопки на Калущині, а Віктор Павлів – про видання книги про історію Калуша (яку ще треба написати).

Андрій Когут

Друге фото - Артура Єфремова

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: