Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Танці, флешмоби, історичний фільм: Івано-Франківськ відсвяткував свої 359 років

Переглядів: 713

Вчора, 7 травня, Івано-Франківськ святкував День міста.

Урочистості з нагоди святкування Дня міста розпочалися ще вранці 7 травня – танцювальним флешмобом – «Місто святкує, місто танцює».

Під керівництвом Анни Федьків, керівниці «Альянсу», діти з Івано-Франківської дитячої хореографічної школи виконали танцювальний майстер-клас, до якого могли приєднатися всі охочі, повідомляє «Калуш ФМ» з посиланням на ПІК.

Також уранці на площі Івана Франка відбувся ще один флешмоб – розгортання прапору, розміром 6 на 10 метрів.

Місію розгортання прапора виконали студенти Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, Івано-Франківського національного медичного університету, Івано-Франківського національного технічного університету нафти й газу. А також представники громадських молодіжних організацій, зокрема, «Молодіжна свобода», «Молодь і влада», хлопці та дівчата міського осередку Пласту – національної скаутської організації України.

До Дня міста підписали Меморандум про співпрацю між «ідеальними» ренесансно-бароковими містами –  мова йде про постійну співпрацю між містами України, зведеними за принципами «ідеальних» міст Європи. Серед них – Івано-Франківськ, Жовква, Броди, Полонне, Богородчани, Маріямпіль.

В обідню пору біля Ратуші відбулася виставка художників. Споглядати картини містяни та гості міста могли під гру камерного оркестру.

Були представлені картини майстрів пензля Володимира Шияна, Федора Матейчука та Володимира Юсип’юка. На полотнах митців – улюблені вулиці та найгарніші краєвиди Івано-Франківська. Дивишся на картину та одразу впізнаєш, ту чи іншу вуличку нашого міста.

Не забули й про почесних жителів Івано-Франківська, яких, на жаль, вже відійшли у вічність. Зокрема, на  Алеї слави в Івано-Франківську відкрили пам’ятний знак імені Михайла Мулика. 

А на вулиці Степана Бандери відкрили анотаційну дошку сотнику, командиру кінного полку Армії УНР –  Францу Борису. 

Презентували й книгу Ігоря Андруняка «Командир січової кавалерії «Читаренко».  У ній ідеться про командира, якого за військові заслуги нагородили Срібною медаллю хоробрості ІІ класу та військовим хрестом Карла.

У той час на вулиці Бачинського презентували відреставровані двері. Як зазначив головний спеціаліст департаменту містобудування та архітектури міськради Володимир Ідак, був ризик втратити ці двері взагалі. В радянські часи вони були агресивно замальовані фарбами, тоді як автентичні двері були лаковані, тоновані, з очевидною текстурою дерева. Реставратори постаралися, наскільки це можливо, відтворити вигляд та функціонал даних дверей. 

Уже ввечері в кінотеатрі «Люм’єр» показали унікальні історичні кадри Івано-Франківська. Зокрема, вперше відбувся показ віднайденої унікальної кінохроніки міста Станіславова за часів нацистської окупації, датована серпнем 1941 року.

Окрім всього перерахованого, мешканці та гості міста мали змогу насолодитися музикою, що лунала цілий день в центрі міста, зробити пам’ятні світлини на унікальних фотозонах та замилуватися живими скульптурами.

Наразі місто продовжує святкувати. 

Схожі матеріали за тегами: Івано-Франківськ 359 років святкування

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: