Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

ТОП-15 резонансних злочинів та затримань на Прикарпатті – 2020

Переглядів: 591

Сказати, що минулий рік був насиченим незвичайними подіями, це нічого не сказати. Хронологію найрезонансніших злочинів та затримань, які сколихнули Івано-Франківщину в 2020 році, зібрав ПІК.

Самогубство на колії

1 лютого близько 00:30 на оперативну лінію «102» надійшло повідомлення від машиніста пасажирського поїзда «Київ-Чернівці» про те, що в селі Угринів Тисменицького району він застосував екстрене гальмування, оскільки на колії знаходилася людина. Однак уникнути наїзду не вдалося.

Тіло дівчини направили в обласне бюро судово-медичної експертизи для з’ясування остаточної причини смерті. Правоохоронці встановили особу загиблої. Це – 19-річна мешканка Волинської області. На місці події виявили записник, де йшлося про намір скоїти самогубство.

Жорстоке вбивство таксиста

У Тисменицькому районі 26-річний чоловік зарізав 37-річного таксиста, відмовившись перед цим оплатити поїздку. Пізніше пасажир викрав автомобіль таксиста, а водія посадив на заднє сидіння, де він помер від отриманих ножових поранень.

Ввечері в п’ятницю, 13 березня до поліції звернулася жінка, яка повідомила, що її співмешканець поїхав таксувати і зник. Вона сказала, що зв’язку з ним немає впродовж доби. Оперативники в результаті проведених оперативно-розшукових заходів встановили та затримали підозрюваного в убивстві. Ним виявився 26-річний мешканець Тисменицького району.

Як встановили поліцейські, зловмисник сів до автомобіля і коли таксист підвозив його до пункту призначення в село Черніїв, сказав, що не має коштів оплатити проїзд. Під час сварки зловмисник витягнув ніж та завдав ним безліч ударів перевізнику. Після цього тіло загиблого помістив в автомобіль та поїхав ним з місця злочину в село Старі Кривотули. 37-річний потерпілий від отриманих травм помер в автомобілі.

«Голос наказав спалити тіло»

Наприкінці квітня у селищі Єзупіль на Тисмениччині 84-річна жінка розчленувала та спалила тіло свого 60-річного сина. Матір переконувала односельців, що син помер своєю смертю, а після того їй «голос сказав», що треба спалити його тіло і сховати. У поліції за цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.115.

Частки обгорілого тіла відправили на ряд експертиз, щоб встановити, чи своєю смертю та від чого саме помер чоловік. Також, за словами односельців, чоловік зловживав алкоголем.

Загадкова смерть в горах

21 травня о 19:13 до рятувальників надійшло повідомлення про те, що у Верховинському районі зі скелі обвалилася жінка. Потерпілу на ношах, з численними травмами, було доправлено до села, але медики констатували смерть жінки.

Слідством встановлено, що група туристів на Чорногірському хребті в районі урочища «Гаджина» гори Шпиці виявила травмовану жінку та одразу викликала допомогу. Рятувальники і волонтери прибули о 22:10. 58-річна жінка перебувала у важкому стані. О 03:45 франківку доставлено до села Бистрець, але жінка уже була без ознак життя.

Правоохоронці з’ясували, що жінка приїхала на відпочинок у гори і поселилася із знайомими у вище вказаному селі. Того ж дня, коли травмувалася, вона не пішла в гори із товаришами, а залишилася в котеджі. Опісля в обідню пору самостійно вирішила здійснити сходження на гору Шпиці. Ввечері її травмованою виявили інша група туристів.

Викриття хакера «Sanixa»

У травні служба безпеки України встановила та затримала хакера, відомого під ніком «Sanix». На початку минулого року він привернув увагу світових фахівців з кібербезпеки, виклавши на одному з форумів оголошення про продаж бази з 773 мільйонами адрес електронної пошти та 21 мільйоном унікальних паролів.

У січні 2019 року про нього писали The Guardian, Forbes та Newsweek, йому присвятив сюжет телеканал Italia 1, адже база даних, яку він виставив на продаж, була «найбільшим за всю історію масивом викрадених даних».

Як з’ясувалося, хакер на псевдонім «Sanix» – це 20-річний мешканець міста Бурштина. У ході обшуків за місцем його проживання правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку з двома терабайтами викраденої інформації, телефони з доказами протиправної діяльності та готівку від незаконних операцій.

Викрадення та викуп за молодика

У середині червня з’явилася інформація про те, що на Прикарпатті злочинці викрали людину та вимагали викуп. Троє злочинців – мешканці Івано-Франківська та Тлумаччини незаконно утримували 18-річного тернополянина і вимагали у його батьків викуп.

Цікаво, що інформація про те, що 18-річного молодика побили та незаконно утримують у квартирі, надійшла до поліції від батьків. Останні повідомили, що за їхнього сина зловмисники вимагають викуп у сумі 60 тисяч гривень, в іншому випадку вони звернуться у правоохоронні органи і розкажуть про нібито незаконну діяльність хлопця.

Правоохоронці затримали зловмисників під час того, як батьки передавали їм гроші. Злочинцям загрожує до семи років позбавлення волі.

Голову ОТГ взяли на хабарі

18 червня СБУ викрила голову Витвицької ОТГ, причетного до одержання хабара за розміщення зовнішньої реклами. За попередніми даними слідства, за 3400 доларів посадовець обіцяв представнику комерційної структури отримання дозволу на встановлення рекламних конструкцій на території громади.

Оперативники спецслужби задокументували отримання фігурантом 400 доларів «авансу». Після цього він «забезпечив» позитивне голосування з відповідного питання представниками місцевого виконкому.

Правоохоронці затримали голову ОТГ згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу поблизу робочого місця після одержання всієї суми хабара.

Вбив жінку та вкоротив собі віку

2 липня до поліції Івано-Франківська зателефонували місцеві мешканці та повідомили, що у будинку виявили сусідів без ознак життя. На місце негайно виїхала слідчо-оперативна група. Під час огляду будинку поліцейськими було виявлено 43-річного місцевого мешканця та 34- річну громадянку Російської Федерації, які тривалий час проживали разом в орендованому помешканні. Обоє офіційно не працювали, до кримінальної відповідальності не притягувались.

Правоохоронці встановили, що між чоловіком та жінкою, ймовірно, виник конфлікт, у ході якого прикарпатець задушив свою співмешканку, після цього вирішив звести рахунки з життям через повішання. За цими фактами розслідуються кримінальні провадження за ст. 115 «Умисне вбивство» Кримінального кодексу України, одне з яких з відміткою «самогубство».

Смертельний наїзд на матір

27 липня у селі Гарасимів, що на Тлумаччині, син із товаришем переїхали на автівці 86-річну матір. Напередодні всю ніч чоловіки пили горілку.

О 6:20 на лінію «102» надійшло повідомлення про те, що в селі Гарасимів на городі обійстя лежить тіло літньої жінки. На місце загибелі одразу виїхала слідчо-оперативна група. Правоохоронці встановили, що стареньку переїхав автомобіль.

Під час спілкування з родичами померлої поліцейські з’ясували, що вночі син із 30-річним товаришем розпивали спиртні напої. Над ранок, близько 4:00, чоловіки захотіли продовжити гулянку, сіли в автомобіль і вирушили за алкоголем. Проте вирішили поїхати не дорогою, а навпростець – через городи. В цей час на грядці з кукурудзою поралася мати. Чоловіки на неї наїхали. Жінка загинула одразу…

Застілля перервав вибух

26 липня близько 00:20 до поліції Рожнятівського району надійшло повідомлення про те, що до місцевої лікарні ушпиталили чоловіка з травмами. На місце події одразу ж виїхали оперативні працівники та слідчо-оперативна група обласної поліції.

Під час проведення слідчих дій правоохоронці з’ясували, що 51-річний поранений розпивав удома алкоголь зі своїм знайомим. Під час застілля чоловіки почали сваритися. Гість витяг із кишені гранату РГД-5, вийняв запобіжну чеку, поклав її на стіл, відійшов до вхідних дверей, кинув на підлогу в бік господаря і втік. У результаті підриву гранати чоловік отримав політравми, осколкові поранення грудей, живота, голови та ніг і травматичний шок другого ступеня. Пораненого госпіталізували до Перегінської районної лікарні.

За годину правоохоронці розшукали та затримали зловмисника в нього вдома. З’ясувалося, що це 39-річний місцевий житель. З місця події поліцейські вилучили фрагменти боєприпасу (гранати РГД-5), а також інші речові докази.

П’яна ДТП із трьома жертвами

9 серпня у смт Перегінське зіткнулись автомобілі «ВАЗ 217230» та «Mersedes-Bens Vito 120». У результаті зіткнення транспортних засобів 32-річний водій автомобіля «ВАЗ» та двоє пасажирів, які були його батьками (віком 62 та 57 років), загинули на місці ДТП. 26-річну жінку та її 2-річного сина із численними травмами госпіталізовано до медичного закладу.

Водія автомобіля «Mersedes» було освідчено на стан сп’яніння. Результат – 2,42 проміле. Його було затримано в порядку ст. 208 КПК України, розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 286 КК України.

Суд задовольнив погоджене процесуальним прокурором клопотання про обрання водію запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Смертельна ДТП на Косівщині

У Косівському районі 21 вересня о 22:10 на дорозі Р-24 сталася смертельна аварія. У селі Город 33-річний водій рухався у напрямку Верховини автомобілем «Шкода Октавія», але не упорався з керуванням. Автомобіль опинився у кюветі, де вдарився до бетонної труби і перекинувся.

У транспортному засобі, крім водія, знаходилися двоє пасажирів, які є мешканцями села Соколівки. 24-річний пасажир, котрий сидів спереду, загинув на місці події, а інший 22-річний пасажир був доставлений без свідомості в реанімаційне відділення медзакладу. Як з’ясувалося, після ДТП водій покинув місце аварії і залишив без допомоги пасажира, який перебував у загрозливому для життя стані.

Цікаво, що кермувальник водій сам прийшов у поліцію вранці 22 вересня. На місці його протестували на стан сп’яніння – прилад «Драгер» показав 0,9 проміле при 0,2 допустимих. Однак чому втік з місця події та не надав допомогу, не пояснює та відмовляється давати покази, зазначили у поліції.

40 тонн «лівака» спирту щомісяця

23 жовтня СБУ викрила посадовців одного з державних підприємств Івано-Франківщини на незаконному виготовленні та збуті необлікованого спирту. За даними досудового слідства, оборудка діяла протягом 2020 року.

Керівництво підприємства без відображення в офіційних документах закуповувало за готівку зерно у місцевих виробників, з якого потім на заводі виготовляли «лівак». Для відвантаження нелегального спирту в один з елементів промислового комплексу було зроблено вріз. За оперативними даними, таким чином зловмисники викачували до 40 тонн спирту щомісяця.

Готову продукцію з території підприємства вивозили вночі на автотранспорті заводу. Нелегальний спирт зберігали на кількох орендованих складах. Збували фальсифікат на території області через мережу роздрібної торгівлі та до закладів громадського харчування.

Правоохоронці затримали вантажівку під час транспортування 19 тонн необлікованого спирту. Під час обшуків на заводі та на одному зі складів виявлено ще 4,5 тонни необлікованої спиртової продукції та обладнання, яке використовувалося для незаконного відбору спирту. Загальна вартість вилученої продукції становить понад 6 млн гривень.

Резонансне вбивство у Надвірній

25 вересня поступила заява від жительки Надвірної – зник її батько 1964 року народження. Також був відсутній його транспортний засіб. Було допитано сусідів та свідків. Потерпілий займався ремонтом автомобілів. Як з’ясувалося, разом зі зниклим певний час жив мешканець села Поляниця, який був раніше судимий за вбивство і вже встиг «відсидіти» строк.

Поліція почала пошуки цього чоловіка і 1 жовтня знайшла його. Затриманий зізнався у вбивстві. Він повідомив, що ще 16 вересня наніс смертельні пошкодження зниклому. Чоловік загорнув його тіло і сховав, а знаряддя вбивства викинув у річку. Поліція чотири дні шукала тіло, у річці його не знайшли – але вдалося знайти у неглибокій могилі поблизу русла річки.

Його судитимуть і за незаконне заволодіння автомобілем убитого. За словами правоохоронця, мотивом до вбивства стала низька платня за роботу затриманого на СТО, як автомеханіка. Вбитий ним власник СТО платив, за його словами, замало.

Затриманий – 1985 року народження. Протягом останніх двох тижнів він переховувався. Він змінював місце проживання, їздив по районах, викинув всі мобільні телефони і перебивався підробітками. Однак поліцейським вдалося його знайти і затримати.

Забив сокирою товариша по чарці

16 листопада о 06:14 надійшло повідомлення від 48-річного місцевого мешканця, що знайомий наніс тілесні ушкодження йому й вбив товариша. Подія мала місце в його помешканні у селі Стопчатів.

На місце події негайно виїхали косівські правоохоронці, оперативні працівники, слідчі слідчого управління обласної поліції, експерти-криміналісти, які виявили на тілі загиблого сліди насильницької смерті. Поліцейські встановили, що напередодні 29-річний загиблий, за місцем проживання власника-заявника, в якого гостював майже місяць, розпивав спиртні напої з 57-річним підозрюваним. Коли власник повернувся додому, то підозрюваного уже не було і він з гостем продовжили розпивати алкоголь удвох.

Серед ночі, коли чоловіки спали, до будинку увірвався підозрюваний із сокирою в руках. Він вибив вхідні двері до помешкання і спочатку тупою стороною сокири завдав удар в голову власнику, який спав. Потім пішов в іншу кімнату і накинувся на потерпілого, завдавши чотири удари гострою стороною в область голови та рук. Потерпілий від отриманих травм помер на місці, а зловмисник утік.

Тільки над ранок власник прокинувся і виявив без ознак життя знайомого та зателефонував у поліцію. У ході проведення першочергових слідчих дій правоохоронці оперативно встановили особу зловмисника, розшукали та затримали його в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Чоловік був напідпитку і розповів, що загиблий при розпиванні спиртних напоїв викрав у нього гроші.

Онук вбив «заради розваги» діда та бабу

За процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури завершено досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт за фактом убивства неповнолітнім двох осіб, учиненого з особливою жорстокістю (п. п. 1, 4 ч. 2 ст. 115 КК України).

Ідеться про 15-річного підлітка, який у вересні 2020 року жорстоко вбив власних діда та бабу. Встановлено, що обвинувачений серед ночі зайшов до приміщення, де спали його дід та баба, й заздалегідь приготовленими знаряддями вбивства завдавав численні удари, після чого опублікував відповідні фотоматеріали в Telegram-каналі та сам зателефонував у поліцію.

Внаслідок отриманих травм чоловік помер на місці події, а жінка – у медичному закладі.

 

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: