Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Туберкульоз не дрімає: обстежуйся сам і спонукай інших | КАЛУШПРО

Переглядів: 1772


Вкотре на цій проблемі акцентували увагу на засіданні Калуської міськрайонної Координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу в м. Калуші і Калуському районі, яке відбулося 28 березня.
Так, за інформацією головного лікаря Калуського протитуберкульозного диспансеру Ольги Кузик, показник загальної захворюваності за 2015 рік знизився до 61,8 на 100 тис. населення порівняно з 70,3 на 100 тис. населення за 2014 рік. Якщо говорити в абсолютних числах, то це на 20 хворих менше. Таким чином ми зрівнялися із середнім показником по області, хоча раніше перевищували його.
Поменшало і хворих з деструктивними, тобто занедбаними формами туберкульозу: з 12,5 на 100 тис. населення у 2014 році до 10,9 у 2015-му при середньому по області 16,5 на 100 тис. населення. Знизилась також смертність.
Проте активні форми туберкульозу у минулому році було зареєстровано у 35 жителів села та 44 жителів міста. Серед них відкритими формами туберкульозу захворіло 6 сільських жителів та 8 міських. Троє з цих хворих не обстежувались флюо-рографічно більше 3, 5 та 10 років, троє – зловживали алкоголем.
Водночас райфтизіатр зазначила, що протягом минулого року не було зафіксованого жодного випадку захворювання на туберкульоз дітей, підлітків та контактних осіб, хоча був зареєстрований один випадок захворюваності на цю недугу медичного працівника.
Загалом показник виявлення туберкульозу при профілактичних оглядах у нас наразі один із вищих в області – 70,8% (обласний 66,2%).

За перший квартал 2016-го – цифри невтішні

На жаль, показники першого кварталу цього року не дуже позитивні. Так, на 24 березня туберкульоз діагностовано у 20 пацієнтів проти 19 за відповідний період 2015-го, зокрема у 12 сільських жителів та у 8 міських.
Вдвічі збільшилась кількість деструктивних форм туберкульозу: з 2 випадків до 4-х. Серед хворих із занедбаними формами туберкульозу – жителі сіл Сівка-Калуська та Довгий Войнилів.
Якщо протягом 2015 року на облік було взято 10 нових пацієнтів з позалегеневими формами туберкульозу, то за три місяці цього – вже трьох: 2 випадки туберкульозного плевриту та 1 випадок туберкульозного ураження лімфовузлів шиї.

Найбільше хворих на туберкульоз – серед пенсіонерів

Якщо брати до уваги соціальну структуру, то спеціалісти зазначають, що серед хворих туберкульозом пенсіонери складають 35,4%, безробітні – 29,1%, сезонні заробітчани – 22,8%, робітники і службовці – 12,6%.
Водночас лікарі констатують, що туберкульоз реєструється не лише серед груп ризику, але й серед соціально адаптованих осіб.
Що стосується вікової структури, то варто відзначити, що вона помолодшала: 25,4% складають особи віком 65 р. і старші, 22,8% – особи віком 25-34 рр., 17,7% – особи віком 55-64 рр., 16,5% – особи віком 45-54 рр., 12,7% – особи віком 35-44 рр., 5,1% – особи віком 15- 24 рр.
Чоловіків серед хворих цією недугою 78,5%, жінок – 21,5%, сільського населення 44%, міського – 56%.

Невакциновані діти – це порохова бочка

До такого порівняння вдався заступник головного лікаря Калуської ЦРЛ з охорони дитинства та родової допомоги Богдан Кучма. Він, зокрема, вказав, що з пологового будинку без вакцинації БЦЖ виписали 527 дітей, оскільки цієї вакцини нема. Її ніде купити навіть за наявності коштів.
Шкутильгає також і проведення проб Манту серед дітей від 4 до 14 років. Через недостатність коштів проби Манту роблять лише дітям з груп ризику. «Якщо влада міста і району виділить фінансування, то будемо продовжувати далі», – зазначив Богдан Кучма.
У місті туберкулінодіагностикою в минулому році було охоплено 52% дітей, в селах району – лише 30,2%.
За словами Ольги Кузик, у районі на виконання заходів Програми протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу для закупівлі туберкуліну дітям було виділено 40 тис. грн, але цього недостатньо. Стосовно міської Програми, то цільового виділення коштів не було, проте протитуберкульозні заходи забезпечувались за кошти бюджетів установ міста.
Що стосується цього року, то за підрахунками Богдана Кучми, проби Манту треба зробити 8 609 міським дітям і 6 689 сільським. Відповідно треба закупити 17 218 проб для міста та 13 378 для села, що приблизно коштуватиме 420 тисяч гривень.

Головний метод виявлення недуги – флюороогляд

Основним методом діагностики туберкульозу і далі залишаються флюо-ропрофогляди. Але зважаючи на вартісність обстеження, ними першочергово охоплюють групи ризику. Протягом року дана категорія населення була обстежена в цілому по району на 92%. Та є амбулаторії, де відсоток обстежених набагато нижчий, тому існує загроза недовиявлення цієї недуги. Так, у 2015 році тільки на 62% обстежена дана група населення по Новицькій амбулаторії, на 67% – по Завійській та на 75% – по Студінківській.
Дігностують туберкульоз і методом бактеріоскопії мазка мокротиння. Таким способом туберкульоз виявили у 20-ти пацієнтів міста і району.
Як повідомив заступник головного лікаря Калуського міського центру первинної медико-санітарної допомоги, міський нарколог Богдан Семаньків, у 2015 році у закладі було обстежено на туберкульоз 30 600 осіб, тобто 98,9% від запланованих. Число флюорографічних обстежень на 1000 населення становило 539,7 (у 2014 р. – 552,4).
За три місяці 2016 року флюорографію органів грудної клітки зроблено 6800 особам, рентгенографію 1600 особам.

Боротися треба всім миром

Обговорюючи проблеми туберкульозу, фахівці зауважують, що однією з причин його процвітання є байдужість самих людей, які нехтують елементарними правилами профілактики туберкульозу, в тому числі щорічним флюорографічним оглядом, бо до кінця не усвідомлюють масштабність проблеми.
Зокрема, головний лікар Калуської ЦРЛ Іван Красійчук переконаний, що одним лікарям з цим не справитись, їм повинні допомагати соціальні служби, духовенство, сільські голови, які мають авторитет у селі і можуть вплинути на людей.
Ми навіть дамо сільським головам транспорт, нехай привезуть обстежитися тих асоціальних, адже вони ходять між людьми, спілкуються з ними і заражають їх, бо один лікар амбулаторії цього зробити не може, – запропонував Іван Красійчук. – Якщо лікування вперше виявленого хворого коштує тисячу гривень, то запущеного – тисячу доларів. І це тягар не лише для сім'ї, а й для держави. Тому треба не виголошувати полум'яних промов, а робити прості і потрібні речі.

Анастасія ВОЛЬСЬКА

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: