Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У Калуші зросте тариф на вивезення сміття

Переглядів: 1414


22 лютого на засіданні виконавчого комітету Калуської міськради розглядали питання щодо тарифів на комунальні послуги «Екосервісу».


За словами директора підприємства Ігоря Свистуна, востаннє тарифи на вивезення ТПВ у місті піднімали у 2013 році. Проте з того часу значно зросли витрати на пальне, а також мінімальна зарплатня та екологічний податок. До прикладу, у попередньому тарифі ціна дизпалива була закладена на рівні 9,9 грн, а тепер вона 19,5 грн (ріст 197%), електроенергії - 0,95 грн, а зараз 2,36 грн. На 325% зріс й екологічний податок – з 0,92 грн до 3,02 грн.


Тому він запропонував затвердити тариф на вивезення і захоронення ТПВ для бюджетних установ на рівні 63,91 грн за 1 куб. м, для інших споживачів – 77,80 грн за 1 куб. м. При цьому зазначив, що тариф для цих категорій зростає лише на 11%.


Щодо населення то тут, відповідно до пропозиції керівника «Екосервісу», тариф мав зрости на 42-43% і становити для жителів багатоповерхівок 8,26 грн за одну людину в місяць (було 5,78 грн), а для жителів приватного сектора – 9,45 грн (було 6,60 грн).


Член виконкому Юрій Погинайко поцікавився відсотком укладення прямих договорів та встановленням в автомобілях, які вивозять сміття, GPS-трекерів.
Ігор Свистун повідомив, що наразі прямі договори «Екосервіс» укладає з підприємствами, установами, підприємцями, деякими ОСББ та жителями приватного сектору, проте вже цього року планує переходити і на укладення прямих договір з жителями багатоповерхівок. Але оскільки це великий обсяг роботи, то спершу почнуть з одного-двох будинків.


Водночас він зазначив, що «Екосервіс» має 8 машин з вивезення ТПВ, шість з яких щодня виїжджає, а дві відстоюються. Щодо GPS-трекерів, то хоча їх є два, вони встановлювалися в автомобілі по черзі. Це відповідно дало можливість перевірити кілометраж та зекономити на пальному близько 1 млн грн.
Присутній у залі підприємець Віталій Кінаш поцікавився в керівника «Екосервісу», коли підприємство буде реєструвати податкові накладні в державному реєстрі, щоб підприємець міг повернути ПДВ.


У відповідь Ігор Свистун зазначив, що підприємство збиткове і не має можливості відшкодовувати ПДВ.


- Ми не маємо достатніх надходжень, щоб сплатити ПДВ. Найперше треба дати людям зарплату та відремонтувати машини, щоб не створити у місті колапсу. Крім того, ми гасимо борги минулих років, пені і штрафи з'їдають страшні суми. Нам і так вдалося на мільйон зменшити наші збитки і зробити перший крок, тож дайте зробити другий», - зазначив він.


Міський голова Ігор Матвійчук перервав цю полеміку і запропонував понизити озвучений для населення тариф на 8-10% та повернутися повторно до його перегляду через півроку.


Члени виконкому пропозицію підтримали. Тож оплата за послуги з вивезення та захоронення твердих побутових відходів з одного мешканця приватного сектору в місяць становитиме 8,5 грн, а з одного мешканця багатоповерхівки - 7,5 грн.


Новий тариф почне діяти з 11 березня.

 

Фото з сайту Дзеркало Коломиї

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: