Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У рогатинській церві Святого Духа є дзвін, відлитий у дзвоноливарні Антонія Серафина в Калуші (ФОТО)

Переглядів: 1071

Дзвону – 114 років. Він був виготовлений для церкви Зішестя Святого Духа Рогатина у ливарні Антонія Серафина у 1903 році.

Про це на сторінці «Калуш туристичний» повідомив спеціаліст відділу з питань інвестицій та міжнародної інтеграції управління економічного розвитку міста Калуської міської ради Віктор Павлів.

За інформацією, наданою завідувачем філії Музею мистецтв Прикарпаття - музею-церкви Зішестя Святого Духа Тетяною Петрів, у церкві Зішестя Святого Духа, яка з 2013 року є об'єктом світової спадщини ЮНЕСКО, є дзвін, вилитий у ливарні Антонія Серафина. Дзвін атрибутований. Навіть зберігся на нього рахунок з фабрики дзвонів.

- У 1903 році для рогатинської церкви Святого Духа був виплавлений новий дзвін вагою 136 кг. Роботи ці проводились на фабриці дзвонів Антонія Серафина в Калуші, про що свідчить представлений в рогатинському музеї рахунок на загальну суму 308 лрон (корон), - зазначила Тетяна Петрів. - На збереженому дотепер дзвоні читаємо напис: «Року Божого 1903 сєй дзвонь сооружєн до храма Сошєствіа св. Духа вь Рогатине градє за пароха о.И. Дзєровича тщаніємь управителя парохіи о. П. Кудрика при старшинє братства Василія Шмигла, Онисима Воробца и Павла Снєжка жертвами побожних парохіян на честь и славу Пресватой Троици». Тобто створено його на пожертви парафіян і членів церковного братства, яке тоді очолювали Василь Шмігель, Онисим Воробець та Павло Сніжок, а управителем парафії був о. Павло Кудрик.

Додамо, що нещодавно калуські активісти Василь Фіцак і Олександр Коваль віднайшли на Калущині дзвін, відлитий на ливарні Антонія Серафина у 1901 році.

 

Схожі матеріали за тегами: дзвін серафин рогатин

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: