Перед початком навчального року спеціалісти обласної Держпродспоживслужби почали планові комплексні перевірки у всіх навчальних закладах Івано-Франківщини. Загалом провели 670 обстежень у школах та дитячих садках. Кількість порушень санітарного регламенту у навчальних закладах зменшилася на 30% порівняно з минулим роком.
Про це в ефірі Суспільного розповів начальник управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Віталій Фіглевський, повідомляє «Калуш ФМ».
«Перевірки ще тривають. Наші фахівці зафіксували різні порушення, окрім відсутності внутрішніх теплих санітарних кімнат. Наприклад, необхідність проведення реконструкцій і капітального ремонту приміщень зафіксували у 73 школах, що складає 12%. Невідповідність санітарно-гігієнічним вимогам у погано пристосованих приміщеннях встановили у 12 закладах (1,8%). У 15% шкіл у харчоблоках не вистачає технологічного обладнання, а у 29 школах (4%) харчоблоки не мають достатньо холодильного обладнання. У 41 навчальному закладі не організоване гаряче харчування, що складає 6%», – каже Віталій Фіглевський.
За його словами, з першого січня вступив у дію новий санітарний регламент. У ньому прописані умови обладнання внутрішніх санвузлів, спортивних майданчиків, ковзанок, футбольних полів, їдалень та інших приміщень. Регламентом встановлені гігієнічні вимоги до нових технологій, що використовуються під час навчання, – Інтернет, Wi-Fi, інтерактивні дошки, комп’ютери. Також у документі враховані інтереси дітей, що мають особливі освітні потреби, і прописані нові норми шкільного харчування.
Як розповів Фіглевський, за результатами планових та позапланових перевірок щодо дотримання навчальними закладами вимог у сфері санітарного законодавства, фахівці обласної Держпродспоживслужби цьогоріч склали 42 приписи про усунення недоліків. За виявлені порушення наклали 7 штрафів на суму 714 грн. Штрафи виписали посадовцям «за систематичне невиконання пропозицій і приписів».
За словами начальника управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби, кількість порушень санітарного регламенту у навчальних закладах зменшилася на 30% порівняно з минулим роком. У багатьох школах провели капітальні та поточні ремонти, оновили мережі водопостачання та водовідведення, проклали локальні водопроводи, замінили фільтри, бактерицидні лампи. Зокрема, покращилася ситуація із харчоблоками.
«У 2020 році з державного та місцевих бюджетів надійшло 24 млн грн для реалізації в області програми «Харчоблоки». За ці гроші школи закупили технологічне та холодильне обладнання, провели ремонти харчоблоків, внутрішніх мереж водовідведення і водопостачання. Відповідно, ситуація з харчуванням покращилася приблизно на 25-30%. Якщо у 2020-2021 навчальному році капітального ремонту харчоблоків потребувало 260 закладів, то цього року їхня кількість зменшилася до 104», – говорить Фіглевський.
З його слів, школам, які не мають змоги забезпечити санітарно-гігієнічні вимоги щодо харчування, відтепер можна користуватися послугами кейтерингу, тобто привозного харчування.