Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

У виставковій залі Калуша з’явився шматок PinchukАrtcentre

Переглядів: 1521


За словами Галини Турчик, проект калушанина Юрія Боринця – незвичний і неоднозначний. Це контемпорарі арт – сучасне мистецтво, яке не дозволяє бути спокійним, а заставляє реагувати.


І насправді у мистецькій залі на цей раз відвідувачі не побачили звичних творів живопису чи скульптури, а лише якісь надто прості, але водночас промовисті композиції, виготовлені, ніби нашвидкуруч, з усього того, що потрапило під руку _ аркуш паперу, шматок дошки, фанери, моток дроту, трохи фарби. Але в них - фантазії автора, його бачення світу, його енергетика, його переживання, якими він намагається так чи інакше виразити проблематику взаємовідносин особистості та суспільства.

 

77744


Оскільки автор відмовився вдаватися у якісь трактування і пояснення свого проекту, то свої враження від побаченого висловлювали присутні.

 

77741


На думку художника Володимира Романіва, найпростіше показує найбільше. Ось так і Юрій простими, скупими кольорами передає рельєф, об'єм, скульптуру.


Про те, що саме такими роботами переповнені мистецькі зали Америки, зауважила Тетяна Чаборик: «Тут простота, душа і настрій. Всі ці роботи – експромт, зроблені з того, що є вдома, але вони заставляють думати».


Своє бачення сучасного мистецтва висловили і мистецтвознавці з Івано-Франківська Анатолій Звіжинський та Ігор Панчишин. На їхнє переконання, мистецтво не потребує пояснень, треба просто дивитися і співпереживати, треба увійти у світ митця і намагатися думати так, як він.

 

77742

 


«Юрій показує, що можна мислити неординарно, він розбурхує публіку. Тут відбувається своєрідна апробація чуттів і інтелекту», - зазначив художник Орест Костів.


На те, що ми бачимо лише вершину айсберга, а насправді мистецькі речі набагато глибші вказав і директор музейно-виставкового центру Артур Єфремов.

 

77743

 

Сам же автор проекту напівжартома, напівсерйозно зауважив, що відвідувачі зараз не у виставковій залі, а у нього вдома: «Тай лунг» - це речі, пов'язані з енергетикою. Ви потрапили в пастку енергії Дракона. Будьте обережні з думками і поважайте один одного. Просто відпочивайте, ви в мене вдома».

 

77739


Присутні, серед яких цього разу було багато молоді, з цікавістю споглядали експозицію Юрія Боринця, ділилися враженнями, спілкувалися. А насамкінець отримали обіцяний бонус – перформанс від «Танцю Всесвіту». Мінімалістична постановка Володимира Джаваги передала боротьбу між мистецтвом і антимистецтвом, де одне не дає рухатися іншому.

 


Анастасія АРТ

  

Довідка: Юрій Боринець народився у 1975 р. у Калуші, мешкає у Надвірній. У 1999 р. закінчив Інститут мистецтв ПНУ ім. В. Стефаника. Мав ряд персональних виставок: у Калуші, Івано-Франківську, Львові, Чернівцях, Києві.

 

77748

 

77746

 

77749

 

77745

 

77750

 

 

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: