Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Уряд тимчасово припинив виплату соціальної допомоги одиноким матерям | КАЛУШПРО

Переглядів: 2902


За словами начальника управління соціального захисту населення Калуської міськради Любові Федоришин, набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24.12.2015 р. №911. Відповідно цим законом внесені зміни до Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми», зокрема стосовно допомоги одиноким матерям.
Так, з 1 січня цього року допомога одиноким матерям визначатиметься як 100% різниця між прожитковим мінімумом для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї.
Раніше мінімальна виплата допомоги одиноким матерям на дітей не залежала від доходів cім'ї і становила 30% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку: на дітей віком до 6 років – 350,10 грн, від 6 до 18 років – 436,50 грн. Окрім того, одинока мати могла претендувати на допомогу у розмірі, що перевищував мінімальний і який визначався як різниця між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї, обчисленим за попередні 6 місяців.
– Тобто мінімальний розмір допомоги був гарантований усім одиноким матерям, а збільшений – в залежності від доходу і призначався на 6 місяців, – уточнила Любов Федоришин.
І хоча наразі зміни до закону вже внесені, проте змін до порядку надання такої допомоги ще нема. Тому спеціалістам важко говорити як про терміни її призначення, так і про перелік необхідних документів.
Любов Федоришин також відзначила, що внесені зміни і до статті 181 Сімейного кодексу України, згідно з якими вилучено норми щодо отримання тимчасової державної допомоги-аліментів в розмірі не меншому, ніж 30% від прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку. Натомість введено норму, відповідно до якої ця допомога надаватиметься з урахуванням матеріального стану сім'ї, в якій виховується дитина, та виплачуватиметься у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців
– Державна соціальна допомога, яку виплачувало управління соціального захисту дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів або місце знаходження яких невідоме, уже не виплачуватиметься усім одержувачам цієї тимчасової допомоги, які її отримували до 1 січня, – наголосила начальник управління.
При цьому посадовець звернула увагу, що з 1 січня виплати як допомог одиноким матерям, так і допомог-аліментів припинено. Проте після прийняття урядом змін до порядків їх надання громадянам, які звернуться за призначенням таких допомог впродовж першого кварталу 2016 року, вони можуть бути відшкодовані з 1 січня.

Анастасія ВОЛЬСЬКА

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: