Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

В Калуші з'явиться перша ботанічна пам'ятка природи | КАЛУШПРО

Переглядів: 2128

Дуб як символ


Дуб – одне із найбільш шанованих та оспіваних в українському фольклорі дерев. Колись дубові діброви та ліси вкривали великі площі території майже по всій Європі, від Скандинавії до степової зони. Зараз від могутніх лісів залишились лише клаптики, а старі дуби взагалі майже не збереглися.
У цій невтішній історії Калуш не є винятком. Місто втратило кількасотлітні дуби в Підгірках, які пережили немало лихоліть та історичних періодів. За однією з легенд, під ними навіть відпочивав Богдан Хмельницький. Хоча, швидше за все, це просто красива легенда. Адже йдучи на Львів, Хмельницький начебто йшов через Збараж, а не Калуш. Більш ймовірним видається те, що під дубами відпочивав тодішній писар Хмельницького та майбутній гетьман Іван Виговський, який разом із полковником Лавріном Капустою, за переказами, йшов саме через Калуш. Тепер про масштаби втрачених вже в часи незалежності дерев нагадує лише пень, а через дорогу від нього - магазинчик із назвою «Старий дуб».

Стежка до дуба


Громадська організація «Карпатські стежки» займається прокладанням та маркуванням зелених туристичних маршрутів та облаштуванням місць для ночівлі в Карпатах. Головою організації є калушанин Василь Фіцак. Та активність й любов до природи у Василя не обмежується лише Карпатами. Більше року тому він випадково натрапив у мікрорайоні Височанки на ділянку, де ростуть багатовікові дуби. Деякі дерева сягають більше двадцяти метрів у висоту та п'яти метрів в діаметрі, найвище – 23 метри й 5 метрів 82 сантиметри в обхваті на рівні грудей. Вік окремих з них – близько 250 років. Окрім старих дубів, на території в 1,2 гектара ростуть й молоді дуби, а також акації та липи.

карта o

 

«Височанські дуби» та владні кабінети


Як повідомив Василь Фіцак, з інформацією про свою знахідку він звернувся до Національного екологічного центру України та Київського екологічного культурного центру. В Національному екологічному центрі йому допомогли розробити наукове обґрунтування для створення на Височанці пам'ятки природи місцевого значення, яка називатиметься «Височанківські дуби». В цьому питанні пана Василя консультував директор екологічного центру Олексій Василюк. Готове наукове обґрунтування уже надіслали на розгляд в Міністерство екології.

12769630 792100960896288 967205954 n


Щодо Київського екологічного культурного центру, де ведуть реєстр екологічних пам'яток (в тому числі і вікових дерев), то у них теж не було інформації про калуські вікові дуби.
Безпосередньо в Калуші ідею створення пам'ятки природи підтримує депутат міської ради Віктор Павлів. За посередництва депутата Василь Фіцак представив цю ідею міському голові Ігорю Матвійчуку, який також висловив свої запевнення у підтримці збереження дубів на Височанці. Зараз у міській раді готують власне обґрунтування для майбутньої пам'ятки природи.


Світле майбутнє калуських дубів?

 

12787537 792100954229622 239409651 o


Окрім дубів на Височанці, Василь Фіцак нарахував дев'ять вікових дубів на вулиці Ковжуна. Деякі з них ростуть на території між ЗОШ №1 і коледжем культури та мистецтв, ще кілька – на території приватного господарства. У перспективі усі ці дуби також повинні отримати статус пам'яток природи місцевого значення. Також ще один дуб росте у Підгірках, неподалік від уже втрачених. Якщо найближчим часом на нього не звернуть уваги, то, скоріш за все, підгорецького старожила чекатиме доля його «сусідів». Зараз дупло дуба заповнене сміттям і вже навіть була невдала спроба його підпалу.
Проте найперше варто завершити справу зі створенням пам'ятки природи на Височанці. Василь Фіцак планує організувати на території, де ростуть дерева, толоку, щоб прибрати сміття, та розраховує, що влада міста зможе надати транспорт для його вивозу. Також поряд із пам'яткою природи місцевого значення «Височанські дуби» будуть встановлені інформаційні стенди. Якщо владі забракне на них коштів, то упорядник природи готовий взяти їх виготовлення на себе.

Андрій Когут

Фото Василя Фіцака

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: