Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Як не стати жертвою шахраїв та що робити, якщо ви потрапили у пастку: прикарпатські поліцейські розповіли про найпоширеніші види шахрайств

Переглядів: 333

Шахраї в наш час вигадливі. Вони продукують безліч нових схем та користуються вже відомими. Вони представляються співробітниками банків, правоохоронцями, продавцями чи покупцями. Основний принцип шахрайства – ввести жертву в оману і, скориставшись цим, спонукати її під певним приводом передати гроші. Слід бути дуже уважними, щоб не потрапити в спритні руки шахраїв.

Поліція Івано-Франківщини пропонує громадянам кілька порад, які варто прочитати, аби бути надалі обізнаним і захищеним, інформує «Калуш ФМ».

Для того, щоб прикарпатці стали менш довірливими та вберегли гаманці від шахраїв, поліцейські розповіли про найпопулярніші схеми.

Телефонні шахрайства

Найбільш розповсюдженим видом шахрайства є телефонне. Воно пов’язане з виманюванням реквізитів банківських карток або іншої конфіденційної інформації. Зловмисники, зателефонувавши на телефон жертви, представляються співробітниками банку та, нібито з метою зберегти кошти на банківському рахунку клієнта, повідомляють громадянам неправдиву інформацію на кшталт заблокування картки, існуючої необхідності уточнення контактних даних, хакерської атаки на систему банку тощо. Люди, не розуміючи небезпеки, добровільно вказують свої персональні дані, а потім з їхніх рахунків зникають грошові кошти.

Пам’ятайте, працівники банку ніколи не телефонують, щоб дізнатись зазначену інформацію. Якщо засумнівались хто дзвонить – шахрай чи працівник – передзвоніть на офіційний номер телефону банку, який зазначений на картці.

«Ваш родич у біді – потрібна допомога»

Найпоширеніший вид шахрайства. Схема його проста. Шахраї дзвонять на мобільний, як правило, увечері або вночі та представляються працівником правоохоронного органу й повідомляють, що родич жертви затриманий поліцейськими, тому вимогливо пропонують розв’язати питання про непритягнення до відповідальності за грошову винагороду, або потрапив у біду, наприклад, у ДТП і потрібні гроші на операцію тощо. Якщо людина нервує та підтримує бесіду, зловмисник розуміє – жертва «на гачку». Аферисти – хороші психологи, вони не дають жертві вийти зі стресової ситуації, ведуть діалог так, що потерпілі погоджуються допомогти родичеві та слухняно виконують поради «доброго» посередника.

Інтернет-шахраї

Також одним із розповсюджених видів шахрайств є інтернет-покупки. Продавець виставляє низьку ціну, але просить обов’язково передоплату, повну або часткову. В таких випадках покупець, оплативши товар, його частину чи вартість доставки, досить часто залишається ні з чим. Основне правило покупок в інтернеті – передоплату вносити тільки перевіреним продавцям, в інших випадках оплачуйте товар після отримання. Також звертайте увагу на відгуки про продавця тих чи інших товарів або послуг.

Продаючи товар через інтернет, за допомогою бірж оголошень, також можливо стати жертвою шахрая. Під приводом оплати вашого товару шахрай буде намагатися дізнатись усі дані вашої платіжної картки, за допомогою яких зможе зняти гроші з вашого рахунку. Щоб вберегти себе від збитків, необхідно запам’ятати, що для оплати на вашу картку достатньо знати номер з 16 цифр, в жодному разі не повідомляйте строк дії картки та СVV-код (знаходиться на зворотній стороні картки); для оплати на вашу картку не потрібно отримувати жодних СМС повідомлень чи підходити до банкомата, не повідомляйте шахраям дані з СМС-повідомлень, які надходять на вашу картку, та не проводьте жодних операцій у банкоматі на їх вимогу.

Фішингові повідомлення

Такий вид шахрайства називається фішингова атака – це спроба отримати вашу особисту інформацію через інтернет оманливим шляхом, тобто через недостовірні посилання, фішингові повідомлення, які створюють аферисти з метою отримання банківських реквізитів та конфіденційної інформації. Як тільки людина заповнює дані, з її електронного гаманця зникають кошти, які аферисти без труднощів привласнюють. Не переходьте за посиланнями від незнайомих або малознайомих співрозмовників. Саме таким чином на спеціально створених сайтах шахраї отримують доступ до ваших персональних даних.

«Ви виграли цінний приз»

У соціальних мережах розповсюджений такий вид шахрайства, як «фейкові» розіграші з цінними призами. Вам може прийти повідомлення, що ви стали призером розіграшу і виграли цінний приз, який можете отримати буквально зараз, проте необхідно оплатити невелику суму за доставку, митне оформлення, комісію тощо. Сума оплати зазвичай незначна, значно менша вартості призу, проте, як показує практика, здійснивши передоплату, жодного призу ви не отримаєте.

Правоохоронці нагадують, що за шахрайські схеми передбачена кримінальна відповідальність згідно зі ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство».

Прикарпатські поліцейські радять громадянам:

– ретельно перевіряти інформацію, яку вам повідомляють;

– не панікувати. Звернутися до близьких за порадою або просто розказати про ситуацію, що сталася. Шахраї використовують психологічні техніки та прийоми для маніпуляції;

– не поспішати виконувати вказівки незнайомих людей;

– не перераховувати кошти на чужі карткові рахунки. Не довіряти повідомленням незнайомців про грошову реформу, обмін купюр тощо;

– купувати і продавати в інтернеті безпечно.

Що робити, якщо ви стали жертвою шахраїв:

–  необхідно негайно звернутись до найближчого відділу чи відділення поліції або зателефонувати 102;

– зібрати інформацію, що підтверджує факти вчинення щодо вас шахрайських дій: чеки про оплату, квитанції з банку про проведення грошових операцій, роздруківки оголошень, посилання на сайт тощо.

Схожі матеріали за тегами: поліція шахрайство поради

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: