Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Як у Калуші депутати секретаря міськради обирали | КАЛУШПРО

Переглядів: 1817


Міський голова Калуша Ігор Матвійчук на посаду секретаря ради запропонував кандидатуру депутата міськради Романа Боднарчука. У міськраду Роман Боднарчук обраний вже третє. Наразі він очолює міську організацію ВО «Батьківщина» та Фонд комунальної власності територіальної громади Калуша. Він також був секретарем Калуської міської ради п'ятого скликання.
Те, що Ігор Матвійчук запропонував кандидатуру Романа Боднарчука, було трохи несподіваним. Адже раніше йшлося про те, що він погодився на пропозицію депутатської більшості (19 осіб), зокрема, представників «Свободи», «Самопомочі», «АВТО-МАЙДАНУ», Народного руху України та «УКРОПу», які вирішили підтримати на посаду секретаря Калуської міської ради лідера «свободівців» Андрія Кравчука.
Варто зазначити, що відповідно до законодавства голосування за кандидатуру секретаря міськради проходило таємно. Тож кожен із народних обранців, а їх на засіданні було 35 із 36-ти (відсутній був Данило Семчишин, який перебуває на лікуванні у Києві), отримав бюлетень і зробив свій вибір. Підрахунок бюлетенів і оголошення результатів голосування відбувалися відразу на сцені.
Голова лічильної комісії Віталій Джуган, підрахувавши бюлетені, в котрих підтримувалася кандидатура Боднарчука, оголосив, що їх є 19. Це означало, що дана пропозиція пройшла. Проте скільки депутатів було проти цієї кандидатури і скільки бюлетенів були недійсними Віталій Джуган не зазначив, а поспішив оформляти протокол. Це дало підставу депутатам від «Свободи» і «Самопомочі» говорити про порушення процедури голосування. Розочалася жвава дискусія, в яку включилися не лише депутати,а й присутні у залі калушани.
Врешті Віталій Джуган таки зачитав протокол, який підписали всі члени комісії: 19 депутатів віддали голоси «за» кандидатуру Романа Боднарчука, 17 були «проти». Та коли справа дійшла до затвердження протоколу, Андрій Кравчук запропонував зробити голосування поіменним. Більшість цю пропозицію підтримала.
Тож протокол лічильної комісії був поставлений на поіменне голосування. Результат на цей раз був інакшим, ніж при таємному голосуванні: 19 депутатів висловилися проти затвердження протоколу лічильної комісії про обрання секретаря Калуської міської ради, а 16 – були «за». Це означало, що хтось із тих, хто таємно підтримав кандидатуру Романа Боднарчука, в поіменному режимі продемонструвати це побоявся.
Відтак оголосили перерву. Депутати продовжували радитися. Але й після перемовин консенсусу дійти не вдалося. Депутати настоювали на переголосуванні, навіть зміні лічильної комісії, та міський голова був проти.
Свої роз'яснення щодо ситуації, яка склалася, вніс юрист міської ради. На його думку, оскільки рада прийняла рішення таємним голосуванням, а лічильна комісія підписала протокол, то рішення про обрання секретарем міської ради Романа Боднарчука вважається прийнятим.
Відтак Ігор Матвійчук припинив дискусію, запропонувавши незгідним з даним рішенням оскаржувати його, і перейшов до розгляду питань про депутатські комісії.
Конструктивного діалогу між міським головою і депутатами наразі не вийшло. Питання секретаря міськради так і залишається відкритим. Не виключено, що котрась зі сторін звернеться до суду.


Анастасія ВОЛЬСЬКА

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: