Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

З 1 лютого проїзд у Калуші коштуватиме 4 гривні

Переглядів: 1785


Як повідомив начальник управління економічного розвитку міста Юрій Соколовський, з питанням про підняття тарифів на транспортні послуги на міських автобусних маршрутах до управління звернулися ПАТ «Калуське АТП» та ТзОВ «Калуська автотранспортна асоціація». При цьому він зазначив, що востаннє ціна на проїзд у місті піднімалася в липні 2014 року і становила 3 гривні.


Основними причинами, які вплинули на рішення перевізників підвищувати тарифи на проїзд, є зростання на 46,2% ціни на дизпаливо (з 2014 року вартість пального зросла з 14,61 грн до 21,37 грн) та на 163% мінімальної заробітної плати, а також збільшення плати за землю, нерухоме майно, електроенергію й інше.
За підрахунками перевізників, тариф мав би становити 5,59 грн, а то і 6,1 грн. В іншому випадку він не покриватиме витрат на перевезення.
Проте відповідно до проекту рішення виконавчого комітету, який, за словами Юрія Соколовського, пройшов повну процедуру регуляторного акту, вартість проїзду у Калуші пропонували підняти до чотирьох гривень.


Перш ніж приймати рішення, члени виконкому висловили своє бачення. Так, Мирослав Тихий звернув увагу на технічний стан автобусів, які не лише старі, а ще й нерідко брудні, а депутат міської ради Ольга Єланіна на те, що у міських автобусах не видають квитків і вони не облаштовані для перевезення людей з особливими потребами.


Пропозицію щодо запровадження вечірніх і денних тарифів озвучив Юрій Погинайко.


Юрій Соколовський уточнив, що наразі такі тарифи запроваджені у Львові (4 грн і 8 грн) та Коломиї (3,5 грн та 6 грн) і додав, що ціна на проїзд у Калуші до цього часу найнижча. В інших містах її вже підвищували і збираються переглядати знову.


Член виконкому Роман Руско зазначив, що приймаючи новий тариф, треба думати не лише про перевізників, а й про людей: чи спроможні вони заплатити за проїзд 4, а то й 5 гривень.


Підтримав пана Руска і міський голова Ігор Матвійчук. Він запропонував вибрати межу і прийняти компромісний варіант: і для людей прийнятний, і щоб перевізників не поставити на коліна.


- Перевізники хотіли вищий тариф, але 4 гривні – це оптимальний, - вказав міський голова. – Таке саме нас чекає й по інших тарифах - вода, стоки, вивіз сміття.


А ось заступник міського голови Руслана Вайда вказала, що ціна 4 гривні і так занижена відносно тих реалій, які зараз є. Якщо ми хочемо і якісних послуг, і оновлення транспортного парку, то треба піднімати вартість проїзду, адже підприємці не можуть працювати собі у збитки, додала вона.


При цьому Руслана Вайда зазначила, що з 1 по 15 січня, незважаючи на морози, які і на техніку вплинули, зриву по перевезеннях пасажирів у місті не було.
У результаті, члени виконкому проголосували за підвищення з 1 лютого тарифу на проїзд у міському транспорті до 4 гривень.


Нагадаємо, під час громадського обговорення перевізники пропонували підняти ціну на проїзд до п'яти гривень.

 


Анастасія ВОЛЬСЬКА

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: