Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

З жовтня знову спростили порядок отримання субсидій | КАЛУШПРО

Переглядів: 2715


По-перше, скасовано не- обхідність обов'язкового оформлення особових ра- хунків на сплату послуг ЖКГ на особу, що звертається по субсидію. Відтепер субсидія призначатиметься одній особі із усіх зареєстрованих у житлі, незалежно від того, чи відкрито на неї особовий рахунок на сплату послуг.
Орендарям житла субсидія призначатиметься також без необхідності відкриття на них особових рахунків – лише на підставі договору оренди. Дотепер орендарі не могли оформити особові рахунки на себе, бо власники житла не давали відповідної згоди, що унеможливлювало призначення субсидій, зокрема, внутрішнім переселенцям.
По-друге, визначено вичерпний перелік документів, які враховуються комісією при ухваленні рішення про призначення субсидії з урахуванням лише осіб, що фактично проживають у помешканні. Це, зокрема:
- довідка, що підтверджує місце перебування особи на території іншої адміністративно-територіальної одиниці у зв'язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання;
- довідка про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні (будинку);
- акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства міської ради;
- акт житлово-експлуатаційної організації про фактично проживаючих осіб;
- договір оренди житла в іншому місці.
Відповідно у разі наявності одного з таких документів обстеження домогосподарства не проводиться. Тобто віднині не враховуються особи, які фактично не проживають за місцем реєстрації.
Крім того, зауважила Любов Федоришин, комісії надано право призначати субсидію на підставі кількості осіб, що фактично проживають, й у разі відсутності документів, що підтверджують непроживання осіб з числа зареєстрованих. Але таке рішення приймається після обстеження умов проживання сім'ї. Ця новація дозволить отримати субсидію, приміром, пенсіонерці, з якою зареєстровані дорослі діти, які виїхали за кордон чи не підтримують зв'язки з родиною.
По-третє, надано можливість призначати субсидію сім'ям, що мешкають окремо у житловому будинку, розділеному на дві половини, якщо такі сім'ї мають окремі особові рахунки. Таке рішення також приймається на основі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.
Начальник управління також наголосила, що відповідно до нових змін при призначенні субсидії дитячим будинкам сімейного типу і прийомним сім'ям надано змогу враховувати кількість дітей, які фактично проживають, але не зареєстровані.
Пунктом 13 Положення відтепер передбачено, що у разі розбіжності в даних про склад зареєстрованих осіб і про кількість осіб, яким нараховується плата за послуги, для розрахунку субсидії використовуються дані про склад зареєстрованих. Зазначене нововведення суттєво прискорює надання субсидій. Адже раніше, зазначила Любов Федоришин, якщо з організацій, які надають послуги, надходили відомості про різну кількість осіб, які отримують послуги за одною адресою, то субсидія не призначалася. Цією ж постановою це питання врегульоване.
У випадку відсутності відомостей про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб субсидія призначається на підставі рішення комісії та акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства, виходячи із кількості осіб, зазначених у декларації про доходи і витрати.
Водночас приведено у відповідність до законів перелік доходів, які не враховуються для призначення субсидії. Наразі, окрім передбачених раніше, у перелік увійшло грошове забезпечення й інші види допомог учасників АТО, а також доходи від роботи у виборчій комісії.
Любов Федоришин також звернула увагу: якщо субсидія була призначена згідно з рішенням комісії, то на наступний термін, якщо в сім'ї не відбулося змін, вона призначається на підставі того ж рішення. Тобто питання на комісію повторно не виноситься.
Разом з тим начальник управління зазначила, що працівники соціального захисту телефонують тим калушанам, яким раніше було відмовлено у наданні субсидій, і пропонують повторно звернутися із заявою та декларацією на комісію. З врахуванням змін, які відбулися, субсидія декотрим з них може бути надана.
Анастасія ВОЛЬСЬКА

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: