Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

За газ боргує 65% прикарпатців

Переглядів: 987

З січня кількість боржників може ще збільшитися.

Станом на 24 січня побутові споживачі Івано-Франківської області заборгували за спожитий газ  508 млн гривень. За блакитне паливо  боргує 65% населення області. Про це повідомляє «РБК-Україна», посилаючись на прес-службу ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут».

Неплатежі за газ пов’язані із зростанням обсягів споживання блакитного палива на фоні зменшення кількості субсидіантів та скороченням соціальних нормативів на опалення.

«У порівнянні з минулим опалювальним сезоном, державну допомогу в Івано-Франківській області призначено 25,3% споживачів газу, в той час як минулого опалювального сезону субсидії отримали 52% клієнтів «Івано-Франківськгаз Збуту». Серед іншого, це пов`язано зі зменшенням соціальних нормативів при нарахуванні субсидій. З травня 2018 року, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, соціальна норма на газове опалення скорочена з 5 до 4,5 куб. м газу на 1 кв. м площі приміщення», - йдеться у повідомленні.

За словами прес-служби, з січня кількість боржників може ще збільшитися. Для нових субсидіантів змінено порядок отримання допомоги: бюджетні кошти субсидій на особові рахунки  споживачів зараховує Ощадбанк. Нова система розрахунків може привести до затримки із таким нарахуванням. У зв’язку з чим у рахунках за газ у клієнтів з’явиться борг. Але це технічна сума, яка буде закрита одразу після перерахування Ощадбанком субсидії.

Також у прес-службі повідомили, що через високий рівень заборгованості побутових споживачів, ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» як постачальник газу для населення зі спеціальними обов’язками не може вчасно розрахуватися за поставлений газ. Відповідно до постанови Кабміну № 867, умовою гарантованих поставок газу населенню є не допущення росту заборгованості «Івано-Франківськгаз Збуту» перед НАК «Нафтогаз України».

«Злісним боржникам компанія змушена припиняти поставки газу. Першим кроком до цього є письмове попередження  про припинення газопостачання. За минулий рік було вручено майже 16 тисяч таких  попереджень», - розповідає директор ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» Юрій Пилипів.

З метою забезпечення безперебійного газопостачання ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» закликає вчасно оплачувати за  спожитий газ.  В іншому випадку боржникам припинятимуть постачання газу, а їх справи будуть передані до суду. Окрім того, в газопостачальній компанії попереджають, уже за кілька місяців споживачам нараховуватимуть пеню за борг. З 1 травня набирають чинності зміни до закону України «Про житлово-комунальні послуги». Нововведення передбачають сплату пені. Її розмір, відповідно до закону, становить 0,01%  від суми боргу за кожен день прострочення. Разом з тим, пеня не може перевищувати розмір боргу.

Схожі матеріали за тегами: Прикарпаття газ населення борги

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: