Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Бюджетні місця йдуть за кращими вступниками: МОН оголосив «широкий конкурс» до ВНЗ

Переглядів: 388

Міністерство освіти і науки України відмовилося від ручного розподілу державного замовлення у вищій освіті на користь принципу «бюджетні місця йдуть за кращими вступниками» й формульного розподілу державного замовлення.

Суть «широкого конкурсу» в тому, що бюджетні місця надаються не закладу, а безпосередньо від держави громадянам, які здобувають їх на конкурсній основі. Тобто вступники на базі 11 класів отримують рекомендації до омріяних закладів вищої освіти завдяки автоматичному розподілу бюджетних місць. Більше державних місць отримують ті заклади вищої освіти, до яких подавали заяви вступники з вищими конкурсними балами, інформує «Калуш ФМ» з посиланням на сайт МОН.

Однією з найбільших переваг «широкого конкурсу» є те, що він відбувається в один тур одночасно для всіх учасників конкурсного відбору, без втручання людини в цей процес за оприлюдненим алгоритмом, який може перевірити кожен охочий та переконатися в його справедливості за допомогою чітко прописаних критеріїв.

Обсяг прийому за державним замовленням визначається загалом для всіх виконавців державного замовлення, крім вищих військових закладів освіти, щороку за спеціальностями (чи галузями знань, міжгалузевими чи підгалузевими групами) загалом по країні (суперобсяг). І ті вступники, які в результаті автоматичного розподілу потрапили у відповідний суперобсяг, приносять бюджетні місця до тих закладів, які вказані в їхніх заявах.

Зазначимо, що ЗВО у своїх Правилах прийому та на офіційних сайтах оприлюднюють максимальний обсяг бюджетних місць. Це не гарантовані місця в університетах, а максимально можлива кількість вступників, яку готовий прийняти виш за умови, що вступники, які за результатами «широкого конкурсу» стали найкращими в країні, обрали цей заклад.

Яким буде прохідний бал за тією чи іншою спеціальністю, залежить від багатьох факторів (кількості вступників, їхніх пріоритетів, їхнього конкурсного бала тощо). Однак саме система «широкого конкурсу» дозволяє українському вступникові з будь-якої точки світу, де є доступ до мережі Інтернет, подати документи до будь-якого вишу і бути впевненим, що в разі, якщо він (вона) виявиться кращим(-ою), то зможе вступити до омріяного закладу чи на омріяну спеціальність.

Перевірити справедливість роботи алгоритму можна відповідно до розділу IV «Критерії верифікації справедливості роботи алгоритму» Додатку 6 до Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2021 році.

Також щороку ДП «Інфоресурс» на своєму офіційному сайті оприлюднює статистику прохідних балів за результатами «широкого конкурсу».

 

 

 

 

Схожі матеріали за тегами: МОН бюджет широкий конкурс

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: