Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

США повернуть Україні артефакти, вивезені під час Голокосту

Переглядів: 375

У Сполучених Штатах мають намір повернути Україні, Румунії, Угорщині та Словаччині релігійні артефакти, що були викрадені нацистами з єврейських синагог і будинків у Європі під час Голокосту, з посиланням на 24 канал інформує «Калуш ФМ».

У Нью-Йорку прокурори вилучили з аукціонного дому 17 артефактів – єврейські похоронні сувої, рукописи та інші історичні предмети. Там не змогли надати документів, які підтверджують, що ці предмети законно потрапили у США.

Історичні предмети датуються серединою XIX століття. Вони належали єврейським родинам, які до Голокосту проживали в Україні, Румунії, Угорщині та Словаччині. Вилучені артефакти повернуть спільнотам походження з цих країн.

«За відсутності будь-якого походження або документації про передачу від тих, хто вижив у цих громадах, немає законних засобів, за допомогою яких рукописи та сувої могли бути імпортовані до Сполучених Штатів», – заявили правоохоронці.

Виконувачка обов'язків адвоката Сполучених Штатів Жаклін Касуліс стверджує, що артефакти містять неоціненну історичну інформацію, яка належить нащадкам сімей, що жили та процвітали в єврейських громадах до Голокосту.

Додамо, прокурори у лютому 2021 року дізналися, що аукціонний дім у Нью-Йорку виставив на продаж 21 рукопис та сувої, які раніше належали єврейським родинам. Правоохоронці встановили, що власників артефактів зібрали в гетто, а потім депортували до «таборів смерті», зокрема до Аушвіца, де більшість із них загинули. У цей час нацисти розграбували помешкання та релігійні будівлі євреїв.

Схожі матеріали за тегами: США Україна артефакти Голокост

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: