Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Тарифи, пенсії та правила для біженців. Що зміниться з 1 червня

Переглядів: 677

З 1 червня на українців чекає кілька важливих змін.

Літо починається зі скасування кредитних канікул у банках та нових правил проїзду для біженців за кордоном. Працюючі пенсіонери цього місяця отримають надбавки до пенсії. Тарифи для населення не підніматимуть, але для підприємств зросте ціна на газ, з посиланням на РБК-Україна повідомляє «Калуш ФМ».

Підвищення пенсій

У червні працюючі пенсіонери отримають надбавку до щомісячних виплат. Пенсійний фонд провів автоматичний перерахунок на підставі даних від роботодавців про зарплату та страховий стаж, набутий працівником-пенсіонером з 1 березня 2020 року.

На доплату можуть розраховувати українці, яким призначили або перерахували пенсію понад два роки тому (до 1 квітня 2020 року). Крім підвищеної пенсії за червень, цього місяця будуть нараховані доплати за травень та квітень.

Працюючим пенсіонерам з мінімальною пенсією перерахунок зроблять з 1 липня 2022 року.

Ціна на газ

З початком літа в Україні зросте вартість газу. Компанія «Нафтогаз трейдинг» підвищує тарифи на блакитне паливо втричі – до 29,392 тис. грн за 1 тисячу кубометрів. Проте зміна цін стосуватиметься лише підприємств теплової комунальної енергетики.

Для населення тарифи на газ залишаться на тому ж рівні – 7,96 грн/куб. м. Через воєнний стан «Нафтогаз України» утримує ціну на газ для споживачів у рамках річного тарифного плану «Фіксований».

Тарифи на комуналку

З червня ціни на електроенергію для побутових споживачів не зміняться - 1,44 грн/кВт.год. при обсязі до 250 кВт.год. на місяць; 1,68 грн/кВт.год – від 250 кВт.год.

Тарифи на водопостачання встановлюються водоканалами у кожному населеному пункті окремо за погодженням з НКРЕКУ.

Варто зазначити, що Кабмін рекомендував місцевим органам влади та комунальним підприємствам на час дії військового та надзвичайного стану в Україні не підвищувати тарифи на комунальні послуги.

Виплати ветеранам

У червні одноразову грошову виплату отримають ветерани війни. Цю допомогу перераховують щороку до 9 травня, проте цього року її перенесли.

Допомога передбачена для:

– осіб з інвалідністю внаслідок війни: І групи – 4 421 грн; ІІ групи – 3 906 грн; III групи – 3391 грн;

– УБД, постраждалих учасників Революції Гідності – 1 491 грн;

осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною – 4421 грн;

– учасників війни – 612 грн.

Членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружинам (чоловікам) померлих УБД, учасників війни, які не одружилися вдруге; членам сімей загиблих захисників та захисниць України виплатять по 966 грн.

Нові умови кредитування у банках

З початком війни українські банки запровадили кредитні канікули для клієнтів. Пільговий період діяв упродовж весни. З 1 червня фінустанови повертають процентні ставки за кредитами.

ПриватБанк відміняє кредитні канікули, але ще три місяці діятимуть вигідні умови для клієнтів, які вчасно вносять обов’язковий платіж.

Якщо протягом місяця оплачується хоча б 5% від суми заборгованості, діятиме пільгова ставка 1,7%. В іншому випадку відсотки нараховуватимуться за стандартною ставкою 3,4% (карта «Універсальна Gold») та 3,5% за карткою «Універсальна».

Банк також повертає обов’язкові платежі за програмами «Оплата частинами», «Миттєва розстрочка», «Авто у кредит», «Авто у лізинг», «Житло у кредит».

Для мобілізованих громадян кредитні канікули від ПриватБанку триватимуть до кінця воєнного стану.

У Monobank з 1 червня діятиме знижена ставка 1,6%. Такі кредитні умови будуть до закінчення воєнного стану.

Ощадбанк скасовує кредитні канікули для бізнесу, а за картковими рахунками їх продовжать із новими умовами. Процентна ставка встановлюється у розмірі 50% від зазначеної у договорі. Обов'язковий платіж – 2% від суми використаних коштів (замість 5%).

Скасування безкоштовного проїзду українцям до ЄС

У п’ятьох країнах Євросоюзу з 1 червня українці не зможуть їздити безкоштовно у громадському транспорті. Польща, Німеччина, Чехія, Болгарія, Швейцарія змінили правила проїзду для біженців із України. Безкоштовних квитків не буде, але при цьому запроваджуються пільгові умови.

У Німеччині проїзні на всі види громадського транспорту та у регіональних поїздах для українців коштуватимуть 9 євро. Проїзні квитки в Чехії обійдуться в 7 євро.

Безкоштовний проїзд у Польщі для пасажирів з України залишиться лише за напрямками Хелм, Дорогуськ, Люблін, Грубешів, Перемишль, Загуж, Ярослав, Жешув у вагонах другого класу поїздів TLK та IC. Міський громадський транспорт у Варшаві стане платним для українців із першого дня літа.

В Австрії продовжили безкоштовний проїзд у громадському транспорті для біженців ще на місяць. Так, українці у Відні до кінця червня матимуть змогу користуватися Wiener Linien без оплати. Водночас, паркування для автомобілів із українськими номерами в австрійських містах стане платним з 1 червня.

У більшості європейських країн проїзд для українських біженців досі залишається безкоштовним. Слідкувати за всіма змінами можна на спеціальному сайті Євросоюзу.

Схожі матеріали за тегами: Україна 1 червня зміни

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: