Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Українські COVID-сертифікати в Дії офіційно визнані ЄС

Переглядів: 549

ЄС офіційно визнав українські COVID-сертифікати в застосунку Дія. Водночас Україна визнає сертифікати країн-членів ЄС та інших країн, що приєдналися до ініціативи Digital COVID Certificate.

Про це стало відомо під час спільного брифінгу Мінцифри, Віцепрем’єрки з євроінтеграції, МОЗ та ЄС, з посиланням на РДА повідомляє «Калуш ФМ».

Зараз відбувається фінальне бета-тестування. Ми надіслали оновлення в Google Play та AppStore та чекаємо від них підтвердження. Незабаром запустимо COVID-сертифікати в Дії. Всі українці, які пройшли повний курс вакцинації, зможуть оновити застосунок до нової версії та згенерувати свій COVID-сертифікат у застосунку в декілька кліків.

Посол Матті Маасікас, голова Представництва ЄС в Україні, наголосив: «Взаємне визнання цифрових сертифікатів COVID-19 між ЄС та Україною є дивовижною демонстрацією безперебійної та ефективної командної роботи між низкою міністерств та органів України, яку активно підтримує ЄС. Мені особливо приємно повідомити про появу цього корисного інструмента напередодні 30-ї річниці незалежності України, оскільки це наближає Україну до ЄС. Ми продовжуватимемо підтримувати подальшу цифрову інтеграцію України з ЄС на основі нашої Угоди про асоціацію. Ми раді бачити значний прогрес цифрової трансформації в Україні, яка є однією з найуспішніших реформ у цій країні. Європейський Союз рішуче підтримує Україну, розширюючи її спроможності протистояти різного роду загрозам, зокрема пандемії COVID-19».

COVID-сертифікат – це документ у Дії, який підтверджує статус вакцинованої особи. Сертифікат можна буде згенерувати в декілька кліків. В оновленій версії застосунку потрібно натиснути «Послуги», вибрати пункт «COVID-сертифікати» і натиснути «Згенерувати сертифікат». Далі Дія.Підписом необхідно підписати запит на передання даних з Електронної системи охорони здоров’я до Дії.

«Завдяки підтримці ЄС ми змогли побудувати інфраструктуру для швидкого отримання сертифікатів та впровадити миттєвий обмін даними між іншими країнами. Нам вдалося втілити цей проєкт в життя у стислі терміни. Раніше витрачалися роки розробок та перемовин, але цей кейс прискорив розвиток таких проєктів у сотні разів. Дякуємо партнерам за політичне рішення та визнання нашої роботи. Саме такі кроки наближають нас до інтеграції з цифровим ринком ЄС», – зазначив віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Минулого тижня Україна приєдналася до продуктової інфраструктури COVID-сертифікатів ЄС – спільного середовища для всіх країн, що запускають власні COVID-сертифікати та забезпечують їх взаємовизнання. Тепер цифровий директорат ЄС надасть нам доступ до gateway – інструмента, який дозволить перевіряти наші сертифікати іншим країнам під час подорожей. COVID-сертифікати працюватимуть, як й інші документи в Дії. Перевірити дійсність можна буде за QR-кодом. У Кабміні наголошують, що це стало можливим завдяки ефективній взаємодії з євроінституціями та злагодженим діям всередині української урядової команди.

«Найважливішим було гарантувати безпеку громадян та повернути свободу подорожей, яку обмежила пандемія. Важливо було досягнути сумісності та взаємного визнання сертифікатів. Ми це зробили разом. Водночас рішення Єврокомісії має значно ширший контекст – визнання ефективності роботи та довіри до державних інституцій України, належний рівень захисту персональних даних і найвищу оцінку застосунку Дія», – наголосила Ольга Стефанішина, Віцепрем'єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Наразі прописані терміни актуальності сертифікатів відповідно до міжнародних вимог. Наприклад, якщо ви згенерували COVID-сертифікат, то в більшості країн можете його демонструвати протягом 180 днів. Важливо розуміти, що ці строки можуть як змінюватися залежно від даних медичних досліджень, так і відрізнятися залежно від країни.

Рішення вже опубліковане на офіційному сайті ЄС. Хоча рішення Єврокомісії щодо визнання має рекомендаційний характер, 100% всіх країн, які під’єднані до промислового середовища ЄС, симетрично визнають COVID-сертифікати країн-учасниць. Щоб уникнути неприємних ситуацій на кордоні, рекомендуємо українським громадянам перевіряти перелік країн, в які можна потрапити за допомогою сертифікатів, та актуальний режим в’їзду та транзиту в різних державах світу на інтерактивній онлайн-мапі Міністерства закордонних справ України: http://tripadvisor.mfa.gov.ua

«Вакцинація – єдина можливість захистити себе та оточення від коронавірусної хвороби. Сьогодні усі охочі можуть зробити щеплення, звернувшись до найближчого пункту щеплення чи центру вакцинації. Після завершення курсу з імунізації проти COVID-19 кожен може згенерувати документ, що засвідчує статус вакцинованого проти коронавірусної хвороби. Дякую Європейському Союзу за постійну та стратегічну підтримку України в боротьбі з COVID-19 та сприяння в імплементації українських сертифікатів про вакцинацію від COVID-19 у Дії. Для українців це додаткове заохочення та стимул вакцинуватися», – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Запровадження COVID-сертифікатів відновить регулярне сполучення між країнами та дозволить українцям подорожувати.

Проєкт реалізований за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні, проєкту EU4DigitalUA і Програми EGAP, що виконується Фондом «Східна Європа» та фінансується Швейцарією.

Схожі матеріали за тегами: Україна COVID-сертифікати Дія ЄС

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: