Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Українські вільники залишилися без медалей ЧС-2018. Найближчим до нагороди був калушанин Андрій Кв’ятковський

Переглядів: 1149

Українські борці не завоювали жодної медалі на чемпіонаті світу-2018, який проходив у Будапешті.

"Я - як українські бійці на початку нинішньої війни: хочу воювати, але не маю ким", - ці слова тренер збірної України з вільної боротьби Руслан Савлохов сказав перед виїздом нашої команди до Будапешта (Угорщина) на чемпіонат світу-2018, повідомляє UA-Футбол.

Двоє теоретично найсильніших вітчизняних вільників - бронзовий призер чемпіонату світу-2016 Андрій Яценко (категорія - до 57 кг) і володар олімпійського срібла-2012 Валерій Андрійцев (до 97 кг) - випали в останню мить через проблеми зі здоров'ям.

Об'єктивно тренерський штаб нашої команди розраховував, що за медалі в угорській столиці зможуть поборотися два борці - досвідчені Андрій Кв'ятковський (до 70 кг) та Олександр Хоцянівський (до 125 кг). До прихованих претендентів на нагороди можна було б віднести також бронзового призера ЧС-2015 Василя Шуптара, однак з урахуванням, що до нової для себе вагової категорії до 65 кг він ніяк не адаптується.

На жаль, дива не сталося. У першій сутичці Хоцянівський програв 0:7 шестиразовому чемпіону Європи, дворазовому чемпіону світу, чинному олімпійському чемпіону Тасі Акґюлю з Туреччини. Була надія, що Таха дійде до фіналу і дасть змогу Олександрові продовжити боротьбу у втішному турнірі, однак турок у чвертьфіналі сенсаційно поступився індійцю Парвізу Гадібасманжу.

Шуптар розпочав виступ у Будапешті з перемоги 4:2 над представником КНДР Кім Кук-Ваном. Однак наступну сутичку програв 0:11 майбутньому чемпіонові - молодому японцеві Такуто Отоґуро. Втішитися Василь теж належним чином не зміг, поступившись на самому початку турніру 2:8 румуну Ґеорґе Букуру.

За себе і за того хлопця постояв Кв'ятковський.

Турнірний шлях у ваговій категорії до 70 кг Андрій розпочав з непростої перемоги над Георгієм Колієвим - 4:2. У чвертьфіналі Кв'ятковський виграв від Еламана Доґдурбека Уулу із киргизстану - 6:3.

Суперником Українця за півфіналом був Альберт Батиров, молодший брат знаменитого олімпійського чемпіона Мавлета Батирова. До 2011 року вихованець хасав'юртської школи боротьби представляв Російську Федерацію, двічі був під її прапором срібним призером чемпіонатів Європи (2004 і 2009). Переставши потрапляти до складу збірної РФ, Батиров-молодший змінив спортивне громадянство на бахрейнське і встиг виступити за свою нову батьківщину на Олімпіаді-2016. Також Адам був чемпіоном Азії-2016.

На жаль, шансів у боротьбі з 33-річним суперником Кв'ятковський не мав - дострокова поразка 0:10.

Сутичка за бронзу була проти найсильнішого борця Центральної Америки і зони Карибського басейну Франкліна Марена з Куби.

"Не впирайся, рухайся!" - з перших секунд поєдинку закликав підопічного з кута килима Руслан Савлохов. Під акомпонемент такого характеру підказок українського тренера минула вся перша трихвилинка, впродовж якої Кв'ятковський сам не зробив нічого, натомість дозволив супернику пройти в тіло і виконати кидок на два бали. "Стоїш, Андрію!" - невдоволено констатував Савлохов.

Другий період Андрій розпочав начебто активніше і швидко скоротив відставання до 1:2. Інша річ, що з цієї ситуації українець міг витиснути більше, ніж банальну втечу суперника за межі килима. Так само як мав Кв'ятковський користатися вже за рахунку 1:4 і з вдалого проходу в ноги. Проте захопивши суперника за лівицю, Андрій нарвався на контрприйом і програв ще два бали, а потім й узагалі полетів через стегно і програв сутичку достроково - 1:11. Незадовго до помилкової дії тренер попереджував: "Переведи, куди ти котишся". Проте вже було запізно.

 

Інші українці виступили, як могли. Іван Білейчук (до 57 кг), вигравши одну сутичку, в 1/8 фіналу поступився майбутньому бронзовому призеру Джозефу Даніелю Колону зі США. Так само після стартової перемоги на наступній стадії програли Мраз Джафарян (до 86 кг) і Любомир Сагалюк (до 92 кг). Іван Кусяк (джо 74 кг), Рустам Дудаєв (до 79 кг) і Муразі Мчедлідзе (до 97 кг) припинили боротьбу після першої ж сутички, а Армен Аракелян (до 57 кг), програши на старті, мав змогу втішатися, але в підсумку програв і другий проведений поєдинок.

 

Схожі матеріали за тегами: Чемпіонат світу борці Кв'ятковський

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: