Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Верховна Рада схвалила бюджет на 2022 рік: як голосували депутати-мажоритарники з Прикарпаття

Переглядів: 732

Верховна Рада схвалила у другому читанні та в цілому проєкт державного бюджету на 2022 рік.

Мажоритарники з Івано-Франківщини проголосували наступним чином:

Андрій Іванчук (депутатська група «Довіра») – «за»;

Василь Вірастюк («Слуга народу») – «за»;

Володимир Тимофійчук («Слуга народу») – «за»;

Ігор Фріс («Слуга народу») – «за»;

Едуард Прощук («Слуга народу») – «за»;

Оксана Савчук (позафракційна, партія «Свобода») – «за»;

Олександр Матусевич («Слуга народу») – «за».

Списочник партії «Слуга народу» Олег Марусяк теж проголосував «за».

Загалом відповідний законопроєкт за №6000 на засіданні 2 грудня підтримали 268 народних обранців.

Напередодні голосування бюджетний комітет Ради погодив зміни до проєкту, які передбачають збільшення доходів та видатків на більш як 50 мільярдів гривень. Комітет завершив обговорення змін по третій годині ночі, з посиланням на  «Суспільне» повідомляє «Калуш ФМ».

Як пояснив під час виступу у Раді перед голосуванням за документ міністр фінансів Сергій Марченко, збільшення розміру бюджету стало можливим, зокрема, завдяки перегляду макроекономічного прогнозу.

«З часу підготовки проєкт бюджету відбулися суттєві зміни у частині перегляду макроекономічних припущень та намітились основні тренди та ризики, які впливатимуть на бюджет наступного року», – зазначив він.

За словами міністра, надходження до загального фонду держбюджету передбачається внаслідок зростання рентної плати за користування надрами природного газу та нафти на 24 мільярди гривень, податку на прибуток підприємств – на 21 млрд гривень, вітчизняного ПДВ – на 13 млрд гривень, імпортного ПДВ – на 6,5 млрд гривень, акцизного податку – на 2,7 мільярда гривень, екологічного податку – на 1,7 млрд гривень. Водночас на 11 млрд зменшений прогнозований прибуток бюджету від податків з доходів фізичних осіб відповідно до меморандуму, підписаного з органами місцевого самоврядування щодо врегулювання проблем у сфері електропостачання.

Загалом доходи до держбюджету до другого читання визначені у сумі 1 трлн 332 млрд гривень. При цьому видатки сягають 1 трлн 521 млрд гривень. Граничний обсяг дефіциту був збережений на рівні 3,5% ВВП.

«Урядом підготовлений збалансований та реалістичний проєкт головного фінансового документа держави. Пріоритети, які були визначені президентом, Верховною Радою та урядом, збережені. Це – зростання зарплат медикам, забезпечення житлом ветеранів, збільшення стипендій студентам, зростання видатків на інклюзивну освіту, продовження масштабної цифровізації населення та підготовка до всеукраїнського перепису населення, розвиток інфраструктури забезпечення потреб сектору безпеки та оборони», – додав міністр.

Марченко пояснив, що близько 25 млрд додаткових коштів мають бути спрямовані на інфраструктуру – реконструкцію та будівництво нових закладів охорони здоров’я та освіти, спортивних майданчиків та палаців спорту (9 млрд), розбудову аеропортів і створення національного авіаперевізника (4,4 млрд), підтримку залізничного транспорту (4,3 млрд), облаштування державного кордону (1,1 млрд), розвиток туристичної інфраструктури, національних природних парків та заповідників (500 млн).

Понад 8 мільярдів гривень буде спрямовано на розвиток окремих галузей економіки, зокрема на виплати сертифікатами по тисячі гривень вакцинованим українцям (3 млрд), компенсацію відсоткових ставок за кредитами та договорами в галузі машинобудування (1 млрд), реконструкцію та відновлення системи меліорації (1 млрд), реалізацію загальнодержавної програми «Питна вода України» (1 млрд), технічне переоснащення та модернізацію державних вугільних підприємств (400 млн), стимулювання розвитку індустріальних парків (400 млн), створення центрів креативної індустрії (200 млн) та на запуск роботи Фонду часткового гарантування кредитів сільському господарству (200 млн).

На 3,1 млрд гривень зростуть видатки на охорону здоров’я – підвищення зарплат медпрацівникам, які не підпадають під право медичних гарантій (2 млн), надання високоспеціалізованої медичної допомоги закупівлю лікарських засобів (300 млн), централізовану закупівлю медичного обладнання (244 млн) та виплати медпрацівникам у зв’язку з переїздом на нове місце роботи та перекваліфікацію (100 млн).

2 млрд гривень буде додатково спрямовано на потреби освіти і науки. Серед них – забезпечення освітніх закладів підручниками (понад 500 млн), створення президентського університету (400 млн), реалізацію програми «Здорова Україна» (150 млрд), розвиток матеріально-технічної бази закладів освіти, проведення досліджень науковими установами (200 млн), розвиток наукової інфраструктури – 190 млн.

Додатковий 1 млрд надійдуть на розвиток фізичної культури та спорту – зокрема, створення спортивних комплексів для проведення Євробаскету, розвитку баз олімпійської підготовки та реабілітацію дітей з інвалідністю.

Ще 5 млрд буде спрямовано на підтримку культури – зокрема, на проєкт «Велика реставрація» (2,8 млрд), кіноіндустрію (1 млрд), книговидавничу справу та популяризацію української літератури (183 млн).

Видатки на цифровізацію будуть збільшені на 1,8 млрд гривень. На підготовку до проведення Всеукраїнського перепису населення буде виділено 416 млн гривень.

На підтримку місцевої влади щодо теплопостачання буде додатково виділено близько 1,5 млрд гривень. Видатки на національну безпеку та оборону зростуть на 3,7 млрд гривень.

Схожі матеріали за тегами: ВР 2022 бюджет

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: