Радіо КалушFM (095) 633-12-68 Пн.-Сб. 09:00- 18:00, Нд.- вихiдний

Вибір зроблено. У Калуші провели співбесіди з кандидатами на посади старост

Переглядів: 1628

19 листопада новобраний Калуський міський голова Андрія Найди та представники політичних партій, які увійшли до міськради нового скликання, провели співбесіди з кандидатами на посади старост п’ятьох старостинських округів в межах колишніх сільських рад, що увійшли до Калуської міської ОТГ, та шістьох ще не утворених округів на територіях сільських рад, які тепер приєднаються до міської громади.

За попередньою домовленістю, партії подавали свої кандидатури на старост для подальшого їх розгляду та обрання кандидатів, яких пропонуватимуться для призначення на сесії міської ради.

Як розповів «Калуш ФМ» представник від «Європейської Солідарності» Ігор Очкур, який обраний депутатом обласної ради нового скликання, під час співбесіди заслуховували кожного претендента на посаду старости по старостинських округах. Зокрема, кандидат розказував про себе, зупинявся коротко на проблематиці села і своєму баченні розвитку. Відтак відбувалося обговорення і голосування. Коли голосував представник тієї чи іншої партії, то він ставив ту кількість голосів, яку партія матиме у міській раді, до прикладу, «Свобода» - шість. Кандидата, який набрав найбільше голосів, відповідно подаватимуть на затвердження сесії.

Оскільки кандидатів на старостинські округи були по 2, 4 і більше, то співбесіда тривала впродовж п’яти годин. До прикладу, «Європейська Солідарність» подала кандидатів лише по трьох округах, а «Батьківщина» - по всіх одинадцяти. У результаті співбесіди визначилися з претендентами, яких пропонуватимуть на затвердження.

На думку Ігора Очкура, такий формат обрання не зовсім вдалий. Треба було, щоб кандидатів на старост подавали партії, але обирав їх міський голова, адже саме йому працювати з цими людьми в наступні роки.

- А так  ми закладаємо міну сповільненої дії, бо в результаті голосування представників партій не у всіх селах виграв фаховіший і той, кого більше поважають люди, а саме на це робився акцент, - зазначив Ігор Васильович. - Недоліком також є те, що багато справді достойних кандидатів, які є діючими сільськими головами чи секретарями, не потрапили до списку кандидатів, бо їхні партії не пройшли до міської ради. Їх просто не було кому подати. Розуміючи це, ми додатково запропонували ще три кандидатури, щоб дати цим людям шанс. До сесії міської ради ще є декілька днів, і «Європейська солідарність» готова підтримати майбутнього очільника громади в тому, щоб саме він із заступниками зробив остаточний вибір кандидатів на старост.

Прокоментував вчорашню співбесіду із кандидатами на старост і майбутній заступник Калуського міського голови Богдан Білецький.

За його словами, обрали вчора всіх кандидатів на старост, окрім одного, яких міський голова висуватиме на затвердження. По одному ще йде уточнення, бо кількість голосів двох претендентів практично співпала.

Богдан Білецький також вважає, що це не оптимальний формат вибору, а швидше вимушений. Краще було б провести опитування громади, проте в даних умовах, коли якнайшвидше треба сформувати виконком, до якого якраз і мають увійти ці 11 старост, та прийняти бюджет на наступний рік, цього зробити не можливо. Тому намагалися підходити максимально об’єктивно. Хоча насправді законодавець каже, що кандидатури старост має подавати міський голова, проте діяли так, як попередньо домовилися із представниками дев’яти партій, які увійшли до міської ради.

Додамо, що перша сесія Калуської міськради нового скликання відбудеться 24 листопада. Саме там будуть озвучені претенденти на старост, яких має затвердити новий депутатський корпус.

Схожі матеріали за тегами: Калуш старости кандидати співбесіда

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: